Bakteriebrist förklarar samband mellan kejsarsnitt och allergier

Bakteriebrist förklarar samband mellan kejsarsnitt och allergier
Barn som föds med kejsarsnitt löper större risk för diabetes, allergier och IBS, något som kan förklaras med avsaknaden av vissa tarmbakterier. Arkivbild: Mostphotos

Det är sedan tidigare känt att barn som föds med kejsarsnitt oftare drabbas av allergier, diabetes och irritabel tarm. Nu visar en färsk studie att orsaken kan vara en för liten mängd av en särskild bakteriegrupp i tarmen.

Efter att under en tvåårsperiod ha följt 24 östgötska och småländska barn, varav nio förlöstes med kejsarsnitt och 15 vaginalt, konstaterar forskarna att tarmfloran hos de som fötts med snitt är magrare än hos de som kom till världen på naturlig väg.

Saknar skyddande bakterier

Med hjälp av molekylärbiologiska analyser har forskarna upptäckt en särskild brist inom bakteriegruppen bacteroidetes hos de kejsarsnittsfödda. Eftersom bacteriodetes har en skyddande funktion löper barnen större risk att utveckla diabetes och irritabel tarm, IBS, och allergi.

– Kejsarsnitt är ibland nödvändigt. Det är dock viktigt att både blivande mödrar och läkare är medvetna om att sådan förlossning kan påverka barnets hälsa, säger Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi vid Linköpings universitet som har deltagit i studien.

Steril vid födseln

Fram till födelseögonblicket är barns tarm helt steril, men vid en naturlig förlossning utsätts barnet för bakterier via moderns vagina och ändtarmsöppning. Detta är positivt för uppbyggnaden av barnets egen tarmflora.

För barn som föds med snitt får man i stället utveckla andra åtgärder, något som det nu planeras svenska studier kring. Att i ett tidigt skede ge vanlig mat kan vara en metod säger Maria Jenmalm.

– Kanske är det inte så bra med enbart amning i sex månader. Tidiga smakprov av vanlig mat kan stimulera till en ökad mångfald i tarmfloran, säger hon.

Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Gut. Forskare från KTH, Linköpings universitet, Karolinska Institutet, Örebro universitet och University of Glasgow, Skottland har deltagit i studien.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida