”Bara fyra av tio sjuksköterskor inom psykiatrin har specialistutbildning”

”Bara fyra av tio sjuksköterskor inom psykiatrin har specialistutbildning”
Anne Karin Höglund kräver att politikerna tar ansvar för att villkoren för psykiatrisjuksköterskor blir bättre. Foto: Vårdförbundet

Psykiatrin behöver specialistutbildade sjuksköterskor. I dag har bara 40 procent av de sjuksköterskor som arbetar inom psykiatrin i Västra Götaland en specialistutbildning i psykiatri.

Det skriver sjuksköterskan Anne Karin Höglund, förtroendevald för Vårdförbundet i Västra Götaland, i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Hon skriver också att det är en situation som arbetsgivaren är ansvarig för. Man får inte betalt för sin kompetens som psykiatrisjuksköterska, och eftersom den som vill utbilda sig måste betala utbildningen själv finns det ingen ekonomisk morot. Någon rimlig lönehöjning efter utbildningstiden är det inte heller tal om.

Specialistutbildade flyr

Anne Karin Höglund hävdar att lönerna på psykiatrikliniken är så låga att specialistutbildade sjuksköterskor har lämnat psykiatrin för att få högre lön utanför sitt specialistområde. Samtidigt, skriver hon, är det en självklarhet att läkarna får sin specialistutbildning betald.

Anne Karin Höglund uppmanar politikerna att visa att de menar något med satsningen på psykiatrin, och att göra det nu innan fler patienter hamnar i kläm.

”Sjuksköterskorna vill vara med och utveckla vården, men det krävs bättre villkor för att göra det möjligt. Och det är bråttom. Dagens stora brist riskerar att allvarligt påverkar patientsäkerheten”, skriver Anne Karin Höglund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida