Barnen drabbades värst

På Komisarenko-institutet ser man ständigt effekterna av Tjernobylkatastrofen. En stor del av barnen som kommer dit har sköldkörtelcancer.

Bara någon enstaka gång, när ett barn är för litet för att förstå, tycker sjuksköterskan Tatiana Vladimirovna att det är psykiskt jobbigt att arbeta med Tjernobylkatastrofens offer. Annars ser hon det som naturligt att ständigt bli påmind om olyckan. ?

Vi träffar henne på tredje våningen i det slitna Komisarenkoinstitutet, beläget i den ruffiga förorten Obolon i Ukrainas huvudstad Kiev. Det är ett ställe alla känner till, men ingen vill hamna på. Redan i entrétrappan, där en relief av grundaren V P Komisarenko stirrar strängt, förstår man nästan varför.?

Här har tiotusentals patienter undersökts och tusentals opererats.?

Alla med en gemensam nämnare: Tjernobyl. ??

Här har Tatiana Vladimirovna arbetat i 21 år, de tio senaste som chefssjuksköterska. De flesta som får sköldkörtelcancer har goda prognoser. ?

— Bara vi upptäcker det i tid, och det gör vi för det mesta, säger Tatiana.

Även om det mest är barn med sköldkörtelcancer som kommer till Komisarenkos barnavdelning finns det andra sjukdomar också.?

Om de är en följd av strålningen råder det delade meningar om.?

— Vissa hävdar att många sjukdomar har ökat efter Tjernobyl. Men det finns egentligen bara vetenskapligt bevis för sköldkörtelcancer, som ökat kraftigt på barn som var mellan 0 och 5 år vid tiden för olyckan, säger Valerij Tere­tjenko, forskningschef på institutet.?

Det är fler kvinnor än män som fått tumörer. Troligen har det med hormonerna och menstruationscykeln att göra, enligt forskningschefen. Men de har inte kunnat se någon påverkan på förmågan att få barn eller att foster skadas i större utsträckning. ??

Efter några timmar på barnavdel­ningen förstår vi att det finns ett utbrett missnöje bland personalen med två saker: lönen och den tekniska utrustningen. ?

Trots låg lön har Tatiana aldrig funderat på att lämna institutet. Hon älskar det hon gör.?

Något hon inte gör med Ukrainas planerade satsningar på nya kärnkraftverk.?

— Jag har sett konsekvenserna av Tjernobyl i 21 år. Det räcker med kärnkraft nu. Vi måste hitta alternativ.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida