Barnen misstror förälderns vård

Barnen misstror förälderns vård

Något av det värsta för barn som förlorar en förälder i cancersjukdom är när de tror att vården inte har gjort allt för att få mamma eller pappa att överleva.

Information ”Man försökte inte ens”, säger nu vuxna barn till föräldrar som har dött i cancer. Tove Bylund Grenklo har intervjuat 15 unga vuxna som i tonåren förlorade en förälder i cancer, om hur det var när mamma eller pappa var sjuk och när föräldern hade dött. Nästa steg blev att be alla barn som förlorade en förälder på det sättet under åren 2000 till 2003 att svara på en enkät, 630 av dem, 73 procent, tackade ja till att medverka i studien. ?

Utifrån de nu vuxna barnens berättelser drar hon slutsatsen att vården lämnar över till föräldrarna att berätta för sina barn om sjukdomen och vad som kommer att hända. Men föräldrarna mäktar inte alltid med det. De hittar kanske inte rätt tillfälle att berätta och även om de gör det, hur ska de kunna säga till sina barn att cancern inte går att bota? Att mamma eller pappa ska dö? Kanske förnekar de även inför sig själva och varandra hur illa det är ställt. ??

Omgivningen tror ofta att barnen vet, enligt Tove Bylund Grenklo. När pappa kommer hem och berättar att de på sjukhuset har sagt att mamma inte ska opereras och sedan börjar gråta, då förstår inte barnet varför. Och det finns ingen att fråga. Barnen vill skydda den friska föräldern och ställer inga frågor. Vad de uppfattar är att vården inte har gjort allt som står i deras makt. ?

— Det är så grymt mot de här barnen som går och funderar på om vården hade kunnat hjälpa mamma eller pappa, men inte ville operera. Det hemskaste är det som en del av barnen uppfattar som ett misstag, ”att man inte ens försökte”. ?

Barnen litar inte på vården. Tove Bylund Grenklo tycker att vården borde informera hela familjen tillsammans. Kanske kan det göras vid en återträff när det mesta har lagt sig. ?

— Om man inte kan förhindra att mamma eller pappa dör ska man göra allt annat så bra som möjligt. ??

Men hon tycker att en förändring till det bättre är på gång, framför allt i den palliativa vården där hela familjen får stöd.?

Tove Bylund Grenklo är beteendevetare och doktorand på Karolinska institutet i Stockholm. Studien är ännu inte publicerad.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida