Bättre vård med sammanhållen vårdkedja
När planeringen inför utskrivning från sjukhuset samordnas och följs upp i hemmet, känner sig de äldre mer nöjda med vården.
Sjuksköterskan Helene Berglund disputerar i morgon, fredag, på en avhandling om sköra äldre personer. Hon har studerat olika aspekter på vårdkvalitet: hur vårdkedjan är organiserad, den äldre personens inflytande vid vårdplanering och hur den äldre personen bedömer vårdkvalitet och livstillfredsställelse.
Interventionsprojekt
En del i avhandlingsarbetet är ett interventionsprojekt som är tänkt att förbättra kvaliteten i vården.
- En sjuksköterska med geriatrisk kompetens gjorde bedömningar på sjukhusets akutmottagning.
- En case manager i kommunen, också sjuksköterska, samordnade all planering inför utskrivning och följde kontinuerligt upp vården i hemmet.
- Ett interprofessionellt team med case manager, biståndshandläggare, arbetsterapeut och eller sjukgymnast skapades i kommunen.
- I projektet hölls all vårdplanering i den äldres hem.
- Även de anhöriga fick stöd.
Värderar vårdplanering
De äldre som deltog i interventionen bedömde vårdplanering och kunskapen om vem de skulle vända sig till, högre än kontrollgruppen. Undersökningen visade däremot inga skillnader när det gällde vård- och omsorgskvalitet.
De äldres inflytande vid möten i hemmet respektive på sjukhus undersöktes också. Det visade sig att personerna var mer delaktiga i diskussioner vid möten i hemmet än när de hölls på sjukhuset. Det var lättare för dem att göra sin röst hörd där.
När det gällde omfattningen av vård och omsorg i hemmet hade de däremot inflytande oavsett var mötet hölls. Hur vården och omsorgen skulle genomföras kunde de inte påverka.