Bevisat att groblad läker sår

Bevisat att groblad läker sår
Än är det en bit kvar innan distriktssköterskor och sårsjuksköterskor kan packa sina väskor med färdiga grobladsförband. Foto: Kimmo Rumpinen

Groblad har i årtusenden använts för att läka sår. Nu visar ny forskning att metoden verkligen är effektiv. När sår i små vävnadsbiopsier från grisöron behandlas med extrakt från groblad läker de snabbt. Nu siktar forskarna på att utveckla sårförband av bladen.

Kloka gummor och gubbar har i alla tider vetat att groblad kan läka sår, men nu är det bevisat. Groblad innehåller flera biologiskt aktiva substanser som gynnar sårläkningen.

I en studie som gjorts på Balsgård vid Sveriges lantbruksuniversitet  i Skåne har forskare hittat fyra tidigare okända verksamma substanser och kunnat visa att de har goda effekter på sårläkningen.

 I den aktuella doktorsavhandlingen av Muhammad Zubair har man lyckats analysera potentiellt verksamma substanser samt standardisera odlingsbetingelser och beredningsformer.

Färdigt sårförband dröjer

Professorn och sårexperten Christina Lindholm, som tog initiativet till studierna och har varit handledare i forskargruppen, är både stolt och glad över resultaten. Men hon påminner om att det dröjer innan ett färdigt sårförband baserat på groblad finns på marknaden.

– Vi har kommit en bra bit på väg och vet nu vilken beredningsform som är mest aktiv. Men det är svårt att säga när det kan komma i praktisk användning; mycket behöver göras, bland annat behöver större odlingsarealer iordningställas och kliniska studier genomföras.

Målet är att få fram ett bra växtmaterial och ett effektivt odlingskoncept för groblad för att kunna framställa ett bioaktivt sårförband.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida