Biologiskt plåster hindrar sammanväxning efter operation

Biologiskt plåster hindrar sammanväxning efter operation
Sammanväxningar och ärrbildning drabbar 95 procent av dem som opereras i buken. Arkivbild: Mostphotos

Ny uppfinning kan vara lösningen på ett vanligt problem, hoppas Lundaforskare.

13 januari 2014

– Det fungerar som ett invärtes biologiskt plåster som bryts ned inom fyra veckor, säger docent Bobby Tingstedt, kirurg och en av forskarna vid Lunds universitet som står bakom preparatet.

Det innehåller två olika slags polypeptider som tillsammans bildar en biofilm som fäster på skadade ytor i bukhinnan

– Det påverkar inte läkningsprocessen, men förhindrar att tarmar fastnar i varandra eller på bukväggen under läkningen, säger Bobby Tingstedt i en intervju på Lunds universitets hemsida.

Drabbar de flesta

De allra flesta som opereras i buken drabbas av adherenser, det vill säga sammanväxningar eller ärrbildningar, som en normal reaktion på skador i bukhinnan. I de flesta fall tillbakabildas ärrvävnaden, men cirka fem procent drabbas av tarmvred och kan behöva opereras om.

Sammanväxningar i buken efter operation är också en vanlig orsak till infertilitet hos kvinnor.

– Vi uppskattar att det här preparatet skulle kunna användas kliniskt vid 80 000-100 000 operationer årligen. Det skulle spara mycket pengar och lidande om vi slapp operera många av de här patienterna igen, säger Bobby Tingstedt.

Behövs kliniska studier

Det finns i dag preparat mot sammanväxningar i buken på världsmarknaden, men inget har visat sig tillräckligt effektivt. I Sverige används de därför sparsamt.

Än så länge har det nya preparatet bara testats på djur, men forskarna hoppas att snart kunna göra den första kliniska studien på människor.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida