Borderline: »De går på slak lina över en vulkan«

När patienter med borderline skadar sig gör de det inte för att få uppmärksamhet, utan på grund av självförakt och självhat.

När patienter med borderline skadar sig gör de det inte för att få uppmärksamhet, utan på grund av självförakt och
självhat.

Det sa Kent-Inge Perseius vid seminariet om borderlinepatienters upplevelse av sin sjukdom. Hans doktorsavhandling presenterades i höstas.

– Deras liv är en balansakt på slak lina högt över en vulkan, medan vi »normala«, när vi har våra kriser, på sin höjd går på spänd lina någon decimeter över golvet.

Han har intervjuat tio borderlinepatienter och fyra vårdare, och också fått läsa patienternas dagböcker, dikter och sångtexter.

Kent-Inge Perseius vill bland annat göra upp med bilden av borderlinepatienterna som utagerande och manipulativa.

– När de skär sig är det ett uttryck för ett äkta lidande. De är människor som gör så gott de kan under väldigt tuffa omständigheter.

Han beskriver också i sin forskning något som han kallar normalitetsmasken. I sin avhandling citerar han en dagboksanteckning av en borderlinepatient: »Det är bara en mask som jag har använt för att dölja mina riktiga känslor. De gör så jävla ont. Jag ser glad ut för att andra velat se mig glad.«

Kent-Inge Perseius anser att dialektal beteendeterapi, dbt, hjälper borderlinepatienter. Han har funnit att patienter och terapeuter är överens om att den bland annat är livräddande och hjälper patienterna att få stöd i att kämpa på – 24 timmar om dygnet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida