Cancerpatient får dela rum med svininfluensasmittad

Cancerpatient får dela rum med svininfluensasmittad
Helsinborgs lasarett har under flera år fått kritik för att de inte löser situationen med platsbrist.

Platsbristen på Helsingborgs lasarett gör att svårt sjuka patienter utsätts för livshotande smitta. I dag skriver Dagens Nyheter om en cancerpatient med kraftigt nedsatt immunförsvar som får dela rum med en patient med svininfluensa.

1 februari 2013

Det är en anhörig, en son, som berättar för tidningen om hur hans 74-åriga mamma drabbas av bristen på vårdplatser. Mamman ligger i respirator, hennes tillstånd är allvarligt.

Cellgiftsbehandlingen efter en operation av tumörer i tjocktarmen har slagit ut hennes immunförsvar och familjen har av ansvariga läkare fått veta att de ska göra allt de kan för att inte smitta mamman med något.

Sonen har därför låtit bli att besöka sin mamma eftersom han har ”smittsamma” småbarn hemma. Men nu har han fått veta att mamman delar rum med en patient som har svininfluensa.

”Vårdpersonalen på avdelningen skäms över detta, men hänvisar till besparingar och platsbrist”, berättar han för Dagens Nyheter.

Ansvariga på Helsingborgs lasarett vill inte kommentera enskilda fall, men säger till tidningen att situationen med brist på vårdplatser inte är löst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida