Då fick Marie en idé

Då fick Marie en idé
Genomslag. Marie Avinders skotvätt har visats på en utställning i Malmö. Även sjukhuset i Ängelholm har börjat använda den och andra i regionen är intresserade. Foto: André de Loisted

400 par blodiga skor blev för mycket för Marie Avinder. Hon kände sig bara tvungen att hitta en lösning.?

När operationspersonalen på Helsingborgs lasarett förut stegade ut från salarna sköljde de sina skor med köttslamsor och blod på sulorna i plåtbaljor. Förvisso tömdes baljorna flera gånger per dag av städarna, men i operationssjuksköterskan Marie Avinders hjärna blev det fart på synapserna.

Hur skulle hon, med hygien som specia­l­intresse, kunna få stopp på slafsandet i balja? Hon kom fram till att så många som 400 par skor var föremål för baljsköljningen, så problemet var inte litet. Helgerna var ett extra stort problem, då tömdes baljorna mer sällan.

Situationen blev akut i samband med en ombyggnad. Operationsenheten skulle bygga om utrymmet för arbetskläder och skapa ett bättre system för arbetsskorna — för 135 personer. En av cheferna föreslog ett handfat. Den lösningen tilltalade inte Marie Avinder. Hon började leta efter en produkt, men hittade ingen. I stället hittade hon en man, Mats Wilmarsson på Jafo, ett VVS-företag. De hade en skotvätt som användes på dagis, fast den fungerade inte på sjukhuset.

Marie Avinder bjöd in honom på studiebesök och deras samarbete resulterade i en prototyp, som efter justeringar sedan ett år är en använd och uppskattad skotvätt.

— Kollegerna är superpositiva, vilket är väldigt roligt.

Skotvätten har också förbättrat arbetsmiljön för städpersonalen och hygiensjuksköterskan Ulla Björne är nöjd.

— Det bästa är att man slipper använda händerna för att rengöra skorna. Om man gör det ska man sprita händerna efteråt, men det är lätt hänt att man glömmer bort det, förklarar hon.

Kunde du använda din arbetstid till innovationen??

— Jag har kunnat använda några minuter då och då eftersom jag som sektionsledare mot gyn- och obstetrik har schemalagd administrativ tid. Jag har haft fantastiska chefer längs vägen som varit delaktiga och gett mig motivation.

En av cheferna hjälpte henne att komma i kontakt med Innovator Skåne, en satsning där Region Skånes medarbetares uppfinningsrikedom fångas upp. Medan Marie Avinder såg behovet på operation såg Innovator Skåne flera användningsområden för skotvätten, som sporthallar, golfhallar och vårdcentraler.

Det har varit en lång process, från tanke till produkt. Hela proceduren tog två år. Marie Avinder önskar att hon hade dokumenterat det hela.

— Det är mitt bästa tips till alla som har en idé som skulle kunna bli en produkt.?Någon analys av smuts har inte heller gjorts.

Hur vet man att skorna blir renare än förut??

— Genom att se med ögonen. Men många har inte vita skor. På mörka skor och strumpor syns inte smutsen, svarar Marie Avinder.

Får du pengar för innovationen?

— Jag har skrivit över rättigheterna till Region Skåne och får en viss ersättning när skotvätten säljs vidare. Men det har inte varit mitt ändamål. Jag ville bara lösa ett problem som vi hade.

Någon skotvättsförsäljare vill hon inte bli.

— Jag är operationssjuksköterska i själ och hjärta, tycker det är det bästa jobb man kan ha, säger Marie Avinder.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida