Dålig kunskap om specialkost på äldreboenden

En skorpa med smör och ost i stället för semla. Det var vad en person med laktosintolerans fick till eftermiddagskaffet på ett äldreboende. 

En undersökning på äldreboenden i fyra svenska kommuner visar stora brister i kunskap om och hantering av specialkoster för personer med laktos- och glutenintolerans. Att ingen av de boende som var ordinerad specialkost hade fått sin diagnos säkerställd tycker dietisten Christina Sollenberg, som har gjort studien, är ett av de mest anmärkningsvärda resultaten.

Studien visar att de måltider som tillreds på vårdavdelningen fungerar sämst.

– Man rycker lite på axlarna och tänker att lite gluten spelar väl ingen roll, säger hon.

Torftigt alternativ

Kunskapen om ersättningsprodukter visade sig också vara dålig på många ställen. Ibland får de som är laktos- eller glutenintoleranta samma ersättningsprodukter dag efter dag. Och ofta är ersättningen för exempelvis semlan torftig.

Christina Sollenberg tycker synd om sjuksköterskorna som har ansvar för och ska hinna med nutritionen också bland alla andra ansvarsområden de har.

– De känner sig okunniga. De har varken kunskap, resurser eller tid att ta hand om nutritionen också, och vill ha en dietist att rådfråga, säger Christina Sollenberg.

Sjuksköterskan ansvarig

Ann Ödlund Olin, som är med.dr och ordförande i Nutritionsnätet, ett nätverk för sjuksköterskor med intresse för nutrition, är inte förvånad över resultatet.

– Dels är det för få sjuksköterskor i äldrevården och det är ett problem i sig, men det är också en utbildningsfråga. Sjuksköterskan måste ha kunskap för att kunna ordinera rätt kost till patienten, säger hon.

Ann Ödlund Olin konstaterar att sjuksköterskan är omvårdnadsansvarig och den som träffar alla boende.

– Sjuksköterskan måste i ankomstsamtalet fråga den boende om överkänslighet och eventuell specialkost. Hon ska också se till att patienten får den kost han eller hon ska ha.

Hon påminner också om att specialkoster ska finnas med redan i kravspecifikationen till kök i samband med upphandling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida