Danderyds sjukhus testar robotdräkt för gångrehabilitering efter stroke
Nu startar de kliniska testerna av en robotdräkt som är tänkt att ge strokedrabbade möjlighet att träna på att gå tidigare än vid traditionell rehabilitering.
Vid till exempel stroke försämras kommunikationen mellan hjärnan och musklerna. Det ger sämre rörelseförmåga. Men med hjälp av elektroder på huden över musklerna kan de försvagade signalerna fångas upp, förstärkas av en robotdräkt och översättas till aktivering av ett så kallat ekoskelett som kan ge stöd för rörelser.
Ett sådant ekoskelett, robotdräkten Hal (Hybrid assistive limb) för stöd vid rehabilitering har tagits fram av det japanska företaget Cyberdyne, som Danderyds sjukhus nu inleder ett samarbete med. Förhoppningen är att patienter med robotdräktens hjälp kunna komma i gång med gångträning efter stroke tidigare än i dag.
I en första mindre klinisk studie ska den medicinska säkerheten undersökas. Till exempel kontrolleras så att patienten inte riskerar att skada sig, ramla eller får trycksår av att använda robotdräkten. Man ska också studera vilka patienter som den kan lämpa sig för och om den är lätt eller svår för sjukgymnasterna att hantera.
– Vi hoppas kunna visa att det är hyggligt enkelt, men framför allt medicinskt säkert, att använda robotdräkten, säger Jörgen Borg, forskningsansvarig på rehabiliteringsmedicinska universitetskliniken vid Danderyds sjukhus.
Robotdräkten finns både med ett och två ben, i den första studien kommer den med två ben att testas.
– Den väger mer, är större, otympligare och svårare att sätta på, men bättre för den indikation vi fått i uppgift att testa, det vill säga tidig gångträning av strokepatienter då de kan vara väldigt svaga i ena benet, säger Jörgen Borg.
Nu börjar rekryteringen av de tio patienterna till studien och inom ett år ska resultaten vara analyserade och rapporterade. Faller testet väl ut fortsätter man med en studie som jämför gångträning med robotdräkt och traditionell gångrehabilitering.
– Vi hoppas att med robotdräkten både få i gång gångfunktionen snabbare och nå ett bättre slutresultat. Längre fram skulle robotdräkten kunna ha en vidare användning, till exempel vid träning lång tid efter en skada och som stöd i vardagen för en del patienter med kvarstående men, säger Jörgen Borg.