Därför skyddar livet på landet mot astma och allergi

Därför skyddar livet på landet mot astma och allergi
Barn som växer upp på landet drabbas inte lika lätt av astma. Arkivbild: Mostphotos

Ny forskning kartlägger mekanismerna bakom hygienhypotesen.

4 september 2015

Att en allt för ren miljö kan leda till allergier och astma är en hypotes som har bekräftats i ett flertal studier. Det tycks som att vårt immunförsvar behöver utsättas för en viss mängd bakterier för att mogna på rätt sätt och inte överreagera mot naturliga ämnen i vår omgivning.

Forskning har bland annat visat att barn som växer upp på lantgård har ett bättre skydd mot astma och allergi.

Möss blev skyddade

Nu avslöjar en ny studie, som presenteras i tidskriften Science, mekanismerna bakom fenomenet.

Forskare i Belgien och Nederländerna testade att utsätta möss för damm från bondgårdar och det visade sig att de då fick ett fullständigt skydd mot allergi orsakad av dammkvalster.

En djupare undersökning av vad som hände visade att bakterier i dammet på bondgårdarna gör att slemhinnorna i lungorna reagerar mindre på allergener. Det beror på att kroppen producerar ett speciellt protein, kallat A20, vid kontakt med lantdammet.

När forskarna inaktiverade A20-proteinet upphörde också skyddet mot astma och allergi.

Testade på människor

När de sedan undersökte människor som lider av astma och allergier fann de att de hade brist på A20-protein. Vid en undersökning av 2 000 barn som hade växt upp på bondgård visade det sig också att de flesta var skyddade mot allergier. De som inte var det hade en genetisk variant av proteinet som gjorde att det inte fungerade som det skulle.

– Det här öppnar för många intressanta fortsatta forskningsområden. Det första är att identifiera vad det är i dammet på bondgårdar som ger den här skyddande effekten. Vi tror att det handlar om endotoxiner, ett ämne som finns hos bakterieceller, säger professor Hamida Hammad vid universitetet i holländska Gent.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida