Datafel hotade patientsäkerheten på Skånes universitetssjukhus

Datafel hotade patientsäkerheten på Skånes universitetssjukhus
När den datoriserade patientliggaren slutade fungera blev personalen tvungen att skriva för hand, vilket ledde till sämre överblick på akuten. Foto: Colourbox

Från söndag kväll till tisdag morgon fick personalen på Skånes universitetssjukhus samtliga akutmottagningar klara sig utan den datoriserade patientliggaren. Samtidigt var inflödet av patienter stor, vilket gjorde att situationen blev extra besvärlig.

10 augusti 2010

– Jag kan inte säga att vi tappade kontrollen totalt, men vi fick ju inte samma överblick över patienterna som vi normalt har. Det blev långa väntetider, säger Maria Bengtsson-Toni, sjuksköterska och sektionsledare vid akutmottagningen på sjukhuset i Malmö.

Patientliggaren används för att kunna få en överblick av patientflödet, dels på hela akuten, men också utifrån varje enskild specialitet. I liggare skrivs orsaken till akutbesöket in, liksom vilken prioritet patienten har, var hon eller han befinner sig och så vidare.

Klockan 18.30 på söndagskvällen lade det datoriserade systemet för patientliggaren plötsligt av. Inte bara i Malmö utan på samtliga akutmottagningar på Skånes universitetssjukhus.

– Det har hänt förut, men då har det gått igång efter några timmar igen. Den här gången var det ett större fel. Först vid 3-4 tiden på tisdagsmorgonen var det igång igen, säger Maria Bengtsson-Toni som menar att vanan vid det datoriserade systemet gör att patientsäkerheten blir hotad när personalen tvingas gå över till pappersliggare samtidigt som antalet akutbesök ökar.

– Det är lätt hänt att man missar patienter, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida