Demensens historia
1909
Den tyske psykiatrikern Alois Alzheimer presenterar forskningsresultat om en sjukdom som tar ifrån patienten hens personlighet. Han kallar den glömskans sjukdom.
1913
Alzheimers sjukdom introduceras för svenska forskare.
1960-tal
Senil demens upptäcks vara en form av Alzheimers sjukdom och en av de stora folksjukdomarna.
1976
Sambandet mellan Alzheimers sjukdom och brist på signalsubstansen acetylkolin upptäcks. Blir grunden för de läkemedel som används i dag.
1984
Proteinet beta-amyloid identifieras i det plack som bildas i hjärnan.
1987
Astrid Norberg blir Sveriges första professor i omvårdnad och lägger grunden för omvårdnadsforskning om demensvård.
1993
Sirkka-Liisa Ekman disputerar på en avhandling om kommunikation och relationen mellan demens-patienter och deras vårdare. Blir professor i omvårdnad 2005.
1995
Cognex blir det första godkända läkemedlet mot Alzheimer. I dag används en andra generations läkemedel, men ännu finns inget som botar sjukdomen.
1996
Stiftelsen Silviahemmet bildas. Utbildar undersköterskor till Silviasystrar med spetskompetens i demensvård.
2002
De första pet-kamerabilderna på skadliga ”plack” i hjärnan hos en alzheimerpatient. Möjliggör tidigare diagnos.
2007
Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, ger ut rapporten Vård av personer med
demenssjukdom — vad vet vi i dag?
2010
Socialstyrelsen presenterar Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom. Innehåller bland annat rekommendationer om personcentrerad omvårdnad.
2013
Forskning, baserad på bland annat Kungsholmsprojektet och den finska Fingerstudien, slår fast att valet av livsstil påverkar risken för att drabbas av demens.
2014
Socialstyrelsen följer upp sina riktlinjer med Nationell utvärdering – vård och omsorg vid demenssjukdom. Indikatorer och underlag för bedömningar.
2015
Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger nej till Socialstyrelsens förslag till bemanningstal. Beslut om nya föreskrifter om bemanning för personer med demenssjukdom skjuts upp.
2015
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskar tvångsåtgärder inom äldrevården på uppdrag av regeringen. Resultatet publicerades i rapporten Skapa trygghet utan tvång.