Dementa hjälpta av operation

Dementa  hjälpta av operation
Ny forskning, efter operation fick dementa bättre minne och lättare att gå. Foto: Colourbox

Forskare har hittat ett sätt att råda bot på vattenskalle med uttalade kärlförändringar och tydliga demenssymtom. Genom operation blir patienterna både rörligare och mer mentalt aktiva.

17 januari 2011

I dag är det ovanligt att operera patienter som i vuxen ålder har drabbats av vattenskalle och demens med uttalade kärlförändringar. Men resultatet från forskargruppen vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att den här gruppen dementa kan få ett betydligt bättre liv med en smal plastslang, en så kallad shunt, inopererad för att leda vätska från från hjärnans ena hålrum till magen eller hjärtat.  

14 patienter följdes under ungefär tre och ett halvt år efter operationen. Hälften av patienterna hade fått en fungerande shunt inopererad. Den andra hälften hade fått genomgå en skenoperation.

Precis som när sockerpiller används vid läkemedelsstudier var syftet med försöket att se hur mycket av behandlingens effekter som berodde på patientens och omgivningens förväntningar.

Hög bevisgrad

– Detta är av förklarliga skäl svårt att göra inom kirurgi och kirurgiska placebostudier är mycket ovanliga. Kan man genomföra en sådan studie blir dock bevisgraden den högsta tänkbara, säger Magnus Tisell, docent vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid Neurokirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Och resultatet var tydligt. Forskarna upptäckte att patienternas mentala funktioner och gångförmåga förbättrades påtagligt efter att de hade fått en shunt inopererad. Några patienter fick en stängd shunt. När den öppnades efter tre månader fick även dessa patienter snabbt lättare att gå, tänka och minnas.

Fler patienter kan få hjälp

 – Shuntoperationer har sedan länge använts vid vattenskalle men denna studie styrker dels på ett mer vetenskapligt övertygande sätt effekten av shuntbehandling, dels att långt fler patienter än vad man tidigare trott kan bli bättre i minne och gångförmåga efter shuntoperation, säger Magnus Tisell.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida