Diabetespatienter behöver mer kunskap om sin sjukdom

Diabetespatienter behöver mer kunskap om sin sjukdom
Kost, en av många viktiga bitar i utbildningen för patienter med typ 2-diabetes. Arkivbild: Mostphotos

Många svenskar med typ 2-diabetes uppger att de aldrig fått någon utbildning om sin sjukdom, trots att detta är en viktig del av behandlingen.

Det är Diabetesförbundet som tillsammans med läkemedelsföretaget Astra Zeneca gjort en undersökning bland sina medlemmar med typ 2-diabetes. Svaren har jämförts med en likadan undersökning som gjordes 2010.

Oroande trend

Resultatet visar att allt färre diabetespatienter får utbildning om sin sjukdom, trots att detta är en viktig del av behandlingen för att undvika komplikationer och skapa bra förutsättningar för egenvård.

Bland medlemmarna som haft diabetes i mindre än tre år uppger varannan person som svarat på enkäten att de inte fått någon utbildning om sin sjukdom.

Stora förbättringsmöjligheter

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för diabetesvård betonar särskilt vikten av utbildning och utvecklingen oroar Diabetesförbundet.

– Utbildning i egenvård är avgörande för en väl fungerande behandling. Det är ett av sjukvårdens viktigaste uppdrag att utbilda och ge kunskap om mat, motion och medicin, säger Fredrik Löndahl, förbundsordförande i Svenska Diabetesförbundet i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida