Dödsfallet i Midnattsloppet: ”SOS Alarm bröt mot rutinerna men det var förklarligt”

Dödsfallet i Midnattsloppet: ”SOS Alarm bröt mot rutinerna men det var förklarligt”
SOS Alarm bröt mot landstingets rutiner när ambulansen med den kollapsade löparen inte dirigerades till närmaste sjukhus. Men omständigheterna gör det förklarligt, anser Stockholms läns landsting. Foto: Colourbox

SOS Alarm avvek från landstingets rutiner när det omdirigerade ambulansen. Men omdirigeringen var förklarlig. Det sägs i en kommuniké i kväll från Stockholms läns landsting som har snabbutrett fallet med löparen i Midnattsloppet, som trots hjärtstopp inte kördes till närmaste sjukhus.

Förrförra helgen transporterades 26-årige Freddie Ferm i ilfart till Södersjukhuset. Han var en av deltagarna i Midnattsloppet. Strax efter målgång kollapsade han efter ett hjärtstillestånd.

Närmaste sjukhus var Södersjukhuset. Men bara ett par minuter innan ambulansen anlände till akuten omdirigerades den av SOS Alarm till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Enligt utredningen gjorde det att färden till akuten försenades med cirka fem minuter.

I kommunikén förklaras att en ambulanstransport med högsta prioritet i normalfallet alltid ska köra till närmaste sjukhus. Det är de rutiner som gäller inom Stockholms läns landsting.

Men när ambulansen i det aktuella fallet var på väg till Södersjukhusets akutmottagning fick SOS Alarm besked om att akuten var extremt överbelastad med patienter.

– Även om det som har inträffat strider mot gällande rutiner, är det förklarligt i den situation som rådde efter Södersjukhusets besked i kontakten med SOS Alarm. SOS Alarm har agerat i patientens intresse, genom att snabbt dirigera ambulansen till Solna, säger landstingets chefsläkare Peter Rönnerfalk.

Av sekretesskäl vill han i dagsläget inte uttala sig om ifall omdirigeringen på något sätt kom att påverka  Freddie Ferms tillstånd och möjlighet att överleva. Den frågan ska belysas i en medicinsk utredning som ännu inte är klar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida