Dog efter att ha blivit glömd på akuten

En medelålders patient som glömdes bort i väntrummet på akutmottagningen på Borås lasarett drabbades av en hjärtinfarkt när väl undersökningen kom igång på allvar. Fem dagar senare avled patienten.

Det var i slutet av förra året som patienten trillade ihop i närheten av sjukhuset. Personen fördes till akutmottagningen där en undersökning inleddes, men enligt Göteborgsposten skedde inte mer. Först efter tre timmar återupptogs undersökningen. I samband med det drabbades patienten av en hjärtinfarkt.

Medger att patienten glömdes bort

På direkt en direkt fråga om patienten glömdes bort medger regionchefläkaren Claes-Håkan Björklund att ”Så kan man uttrycka det. Här har inte akutmottagningen fungerat enligt de rutiner som finns”.

Händelsen är anmäld som ett Lex Maria-ärende till Socialstyrelsen.

I en annan Lex-Maria-anmälan som lämnades in samtidigt beskrivs hur en person med en bristning på stora kroppspulsådern fick vänta mer än sex timmar på att bli röntgad.

Enligt Göteborgsposten har sjukhusets interna utredningar lett till striktare rutiner. Bland annat för att inte patienter ska glömmas bort.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida