Drogscreening vanlig rutin när adhd utreds bland vuxna

De flesta landsting har som rutin att drogtesta patienter som utreds för adhd. Det visar en utvärdering av SBU. Orsaken är att det finns ökad risk för missbruk bland dem som har adhd.

6 februari 2012

En sjuksköterska i Dalarna har, som Vårdfokus tidigare berättat, skrivit till Socialstyrelsen och frågat om det verkligen är rätt att alla vuxna som utreds för adhd ska tvingas till provtagning för att bevisa att de inte är missbrukare.

Hon tycker att det är ett etiskt dilemma att utsätta dem för oannonserade provtagningar när det inte finns någon misstanke om drogberoende.

Landstinget i Dalarna är inte ensamma om att rekommendera drogscreening vid adhd-utredningar av vuxna. En SBU-rapport visar att det är något som de flesta landsting rekommenderar i sina vårdprogram.

– Det syns inte utanpå vem som har ett missbruk eller är drogberoende och vi har haft flera fall där vi med hjälp av drogscreening har upptäckt ett missbruk, säger Stefan Tungström, psykiatrisamordnare på landstinget i Dalarna.

Han menar att det är mycket viktigt att veta om någon har ett missbruk när man ska sätta in så potenta mediciner som det handlar om när det gäller adhd.

– Det finns en och annan som inte tycker om det, men vi upplever inte att det är många som känner sig kränkta så vi ser inte drogscreeningen som ett problem, säger Stefan Tungström.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida