En av tio fästingbitna fick tyfusliknande smitta

En av tio fästingbitna fick tyfusliknande smitta
Fästingbett kan inte bara ge borrelia utan även fläckfeber, en typ av tyfus. Arkivbild: Mostphotos

Den fästingbitne som inte blir bättre efter behandling av borrelia kan i själva verket ha smittats av en tyfusliknande bakterie..

En grupp svenska forskare har genom att studera antikroppssvaret på en grupp patienter som blivit bitna av fästingar i sydöstra Sverige och i trakterna kring Uppsala funnit att var tionde patient bär på antikroppar mot den tyfusliknande bakterien rickettsia helvetica.

I drygt hälften av fallen bar de samtidigt på antikroppar mot borrelia.

– En praktisk slutsats av vår studie är att det vid misstänkt fästingsmitta i många fall finns skäl att testa också för rickettsia helvetica. Det gäller i synnerhet när patienten har tydliga sjukdomssymtom, men proverna inte visar några tecken på borrelia, säger överläkaren Kenneth Nilsson vid Akademiska sjukhuset och Falu lasarett till UNT.se.

Penicillin biter ofta bra på borrelia men vid infektion med rickettsia helvetica krävs andra typer av antibiotika.

Fynden presenteras i en onlineartikel i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases.

Fakta

  • Rickettsia helvetica är små strikt intracellulära gramnegativa kockobaciller som tillhör fläckfebergruppen, en typ av tyfus.
  • Infektion med rickettsia helvetica ger oftast en relativt mild febersjukdom men det finns även rapporterade fall av hjärtmuskelinflammation och hjärnhinneinflammation, enligt forskningsartikeln.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida