En av tre har somnat bakom ratten i ambulansen

En av tre har somnat bakom ratten i ambulansen
Polisens bild från olyckan då en ambulanssjuksköterska somnade vid ratten.

"Chockerande siffror", säger trafikforskare om Vårdfokus undersökning.

25 november 2014

På fredag kommer domen i den uppmärksammade rättegången då en ambulanssjuksköterska somnade under ett uppdrag och kraschade in i en bergvägg. Vid olyckan sommaren 2010 hade han varit igång nästan 23 timmar i sträck och arbetsgivaren är åtalad för arbetsmiljöbrott.

I dag kan Vårdfokus avslöja att det är ett vanligt problem att ambulanspersonal är så trötta att de blir en säkerhetsrisk. Var tredje har somnat vid ratten, visar vår unika undersökning bland nästan 1 000 sjuksköterskor som arbetar inom ambulansen. Siffrorna får Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, att reagera.

– Detta är chockerande och visar på ett utbrett problem, även om personalen själv inte larmar, säger han.

Tickande bomb

I statistiken utläser Jörgen Lundälv en tickande bomb då betydligt fler, över 60 procent, svarar att de jobbar trots att de är för trötta.

– Jag hoppas att er undersökning leder till en bred diskussion på hög nivå för det här är ingen enskild fråga för ambulansen, det här är ett samhällsproblem.

Visar på ett dolt problem

Under rättegången kring ambulansolyckan 2010 uppgav arbetsgivarens advokat att det inte finns några tidigare dokumenterade incidenter då ambulanspersonal har somnat medan de kör. Men Vårdfokus undersökning visar att mer än var tredje har nickat till vid ratten en eller flera gånger. Det är första gången som detta dolda problem blottläggs.

Tystnadskultur inom ambulansen

Jörgen Lundälv talar om ”tysta skadehändelser” för trots att det sker incidenter, rapporteras de mycket sällan. Till exempel har det bara gjorts två Lex Maria-anmälningar om ambulansolyckor på över tio år.

Jörgen LundälvJörgen Lundälv, trafikforskare

– Det här är inget man talar högt om. Ambulanspersonal ska vara någon slags supermänniska så detta är förknippat med skuldkänslor. Det får helt enkelt inte hända något, säger Jörgen Lundälv.

VÅRDFOKUS UNDERSÖKNING

 • Har du känt dig för trött för att jobba?
  Ofta: 10.9 %
  Ibland: 50.4 %
 • Har du nickat till vid ratten?
  Någon enstaka gång: 28.6 %
  Flera gånger: 4.3 %
  Av dem uppger 11.5 % att det var nära att hända något, och 0.6 % att det skedde en olycka
 • Hur känns det att jobba dygnspass?
  Det fungerar bra: 71.3 %
  Jag är ofta trött: 18.5 %
  Det är på gränsen till vad jag klarar av: 10.1 %
 • Vad tycker du om dygnspass?
  Behåll dem i lågt belastade områden: 60.8 %
  Behåll dem överallt: 13.5 %
  Avskaffa dem: 25.7 %

(Enkäten skickades ut till 1 922 sjuksköterskor som arbetar inom ambulansen, främst ambulanssjuksköterskor. 996 personer svarade, och av dem uppger 536 att de arbetar dygnspass).

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida