Facebook fick henne att slänga prillan

Facebook fick henne att slänga prillan
Linda Eklund använde Facebook för att sluta snusa. Foto: Ulf Huett

Sjuksköterskan Linda Eklund bildade Facebook gruppen "Nu slutar vi snusa" för att kunna "fimpa" prillorna. Hon har försökt bli av med sitt beroende många gånger genom åren. Först nu har det lyckats.

12 september 2012

Linda Eklund, sjuksköterska och ordförande i Vårdförbundets avdelning på Gotland, var 18 år då hon började snusa och aldrig förr har hon lyckats sluta. En kollega föreslog att de två skulle anmäla sig till Sjuksköterskor mot tobaks veckointernat på Fridhem utanför Visby, som gick för tredje gången förra veckan. Men hon hade inte tid.

– Då fick jag idén med Facebook-gruppen. Jag pratade med några kolleger på min arbetsplats på Visby lasarett som ville vara med, säger Linda Eklund.

Hon kontaktade Mona Wahlgren i Sjuksköterskor mot tobak, som också är tobaksrådgivare på lasarettet i Visby, och bad om tips om nedtrappning och coachning.

– Mona har kommit in med professionellt stöd, vetenskapligt kunnande och trygghet. Hon har förklarat allt som händer i kroppen då vi slutar med nikotin, oron och alla känslorna, och varför man är så hungrig, säger Linda Eklund.

Efter 15 år är hon fri från snuset. Linda Eklund började trappa ner sitt snusbruk i början av augusti för att sluta helt den första september. För henne har den interaktiva webbgruppen på Facebook uppenbarligen  fungerat. Åtminstone fram till dags datum.

– När som helst på dygnet har jag kunnat gå in och få peppning. Vi valde att ha gruppen sluten för att verkligen kunna skriva ärligt om hur det går och hur vi mår. Det är bara medlemmar som kan se vad som skrivs. Men om någon vill gå med kan de kontakta mig, säger Linda Eklund.

Kontakt:  Linda Eklund 0498-29 16 35, linda.eklund@vardforbundet.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida