Fackeltåg genom Norrköping till stöd för aidsdrabbade

Fackeltåg genom Norrköping till stöd för aidsdrabbade
– Det borde vara mycket enklare att göra hiv-test, sa Anneli Gåverud till dem som i går kväll samlades i S:t Olaikyrkan i Norrköping, på den internationella aidsdagen.

Trots kylan lyckades Vårdförbundet i Östergötland, tillsammans med flera andra organisationer, i går kväll få ett hundratal personer att tåga genom Norrköping i samband med internationella aidsdagen.

2 december 2010

– Det är inte bara allmänheten som behöver mer kunskap om hiv och aids, även hälso- och sjukvårdspersonalen behöver mycket mer kunskap, säger Anneli Gåverud, andre vice ordförande i Vårdförbundet Östergötland.

På olika sätt har avdelningen den här veckan uppmärksammat sjukdomen. Höjdpunkten var fackeltåget genom Norrköping i går kväll med avslutande tal och underhållning i S:t Olaikyrkan.

Arrangemanget genomfördes för tredje året i rad tillsammans med Noaks Ark, Pride, RFSL, RFSU, Sensus, Svenska kyrkan och Ungdomshälsan.

Hos Ungdomshälsan har man den här veckan haft drop-in för hiv-testning och Anneli Gåverud menar att det borde vara mycket enklare att göra hiv-test.

– Det är alldeles för krångligt. Vi som arbetar inom hälso- och sjukvården måste bli bättre på att snabbt uppfatta när någon antyder att de vill testa sig och erbjuda det på ett enkelt sätt. Tyvärr testar sig många alldeles för sent när sjukdomen har gått för långt, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida