Falck tar över både ambulanser och personal i Skåne

Falck tar över både ambulanser och personal i Skåne
Helt unikt, var konkursförvaltaren Leif Ljungholma svar på hur vanligt det är att stora ambulansföretag går i konkurs. Foto: Anders Olsson

Region Skåne var väl förberett när Sirius Humanum i dag meddelade att deras ambulansverksamhet i Skåne går i konkurs. Redan i förmiddags togs all verksamhet över av konkurrenten Falck Ambulans. Samtlig personal från Sirius erbjuds nu anställning hos Falck. De som väljer att inte följa med över omfattas inte av den statliga lönegarantin.

– Det här är en konkurs som är direkt unik, med hänsyn till den verksamhet man driver. Mig veterligen har inget annat privat ambulansföretag i Sverige gjort konkurs, åtminstone inte i den här omfattningen.

Det sa konkursförvaltaren Leif Ljungholm när han vid eftermiddagens presskonferens i Regionhuset i Skåne förklarade vad som kommer att hända efter att Sirius Humanum Ambulans AB i dag har förklarats i konkurs.

Förberett i en vecka

Redan för en dryg vecka sedan aktiverades regionens krisledningsorganisation som en direkt följd av ryktet om att Sirius pengar var slut och att en konkurs var sannolik. Enligt den senaste balansrapporten från Sirius Humanum uppgår skulderna till 61 miljoner kronor.

– Vi har haft olika handlingslinjer. Huvudsyftet har varit att trygga ambulanssjukvården för våra medborgare och få till en så ”sömlös” övergång som möjligt om den här konkursen skulle ske, vilket den nu har gjort, sa regionens beredskaps- och säkerhetschef.

Får mer betalt

Utan att de fackliga organisationerna har varit informerade har ett avtal i all hast slutits med Falck Ambulans som sedan tidigare driver ambulansverksamhet i Skåne. Avtalsperioden är 1,5 år och innebär att Falck får 1,7 miljoner kronor extra per månad, utöver de 20 miljoner kronor i månaden som Sirius hittills har fått för verksamheten.

Vad som händer efter att avtalsperioden har gått ut kan ingen i dag svara på. Enligt regionens inköpsdirektör, Louisa Strand, har redan ett arbete påbörjats för att få till stånd en långsiktig lösning.

Verksamhetsövergång

Övertagandet räknas som en verksamhetsövergång. Det innebär att de drygt 300 personer som har haft anställning hos Sirius i Skåne, varav 167 är medlemmar i Vårdförbundet, har erbjudits anställning hos Falck.

Hur många som kommer att acceptera är ännu inte klart. Men de som tackar ja omfattas av den statliga lönegarantin, vilket innebär att de fullt ut ersätts för innestående lön, semestrar, övertidsersättningar med mera fram till dagens datum. Som mest betalas fem basbelopp ut till var och en, vilket är cirka 178 000 kronor.

De som väljer att inte arbeta hos Falck omfattas inte av lönegarantin.

I väntan på att ett marknadsvärde har satts på Sirius cirka 30 ambulansbilar hyrs de för tillfället ut av konkursboet till Falck Ambulans. Ytterligare 30 bilar ägs av ett annat företag inom Sirius. Även dessa hyrs tills vidare ut till Falck.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida