Färre behövde blodtransfusion vid hjärtkirurgi

Färre behövde blodtransfusion vid hjärtkirurgi
Blodtransfusioner som inte är livsnödvändiga vid hjärtoperationer kan leda till ökad sjuklighet och dödlighet. Arkivbild: Colourbox

Inga negativa effekter för patienterna, men 1 600 sparade blodpåsar på Sahlgrenska sjukhuset.

6 augusti 2015

Genom att undvika att ge blodtransfusioner som inte var livsnödvändiga var det 21 procent färre av patienterna som fick blod i samband med sin hjärtoperation. Det visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademien av Lisa Ternström, specialistläkare i thoraxkirurgi.

Hon har studerat effekterna efter ett blodbesparingsprogram som infördes för att förbättra hantering av blodtransfusioner.

Bakgrunden till programmet är att tidigare forskning visar att icke-livsnödvändiga transfusioner vid hjärtoperationer kan leda till ökad sjuklighet och dödlighet, både på kort och lång sikt. Andra studier visar att en minskning av blodtransfusioner i samband med hjärtkirurgi inte ökar risken för komplikationer.

Thoraxkirurgen beslöt därför att försöka minska på blodtransfusionerna, utan att äventyra den medicinska säkerheten.

– Innan vi startade programmet fick drygt 60 procent av alla våra patienter blodtransfusioner. Efter vi startat programmet minskade andelen med 21 procent. Vi kunde inte se några negativa effekter, säger Lisa Ternström.

Blod är en bristvara, speciellt på sommaren, och kostar mycket. Under 2011 när programmet startades lyckades thoraxkirurgin på Sahlgrenska spara 1 600 blodpåsar och därmed kostnader på 1,6 miljoner kronor.

– Det blir stora besparingar. Jag är övertygad om att blodbesparingsprogram skulle kunna tillämpas även inom andra områden i sjukvården, säger Anders Jeppsson, professor och överläkare i thoraxkirurgi och ansvarig för projektet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida