Färre besväras av allergi om rödvinet är ekologiskt odlat

Färre besväras av allergi om rödvinet är ekologiskt odlat
Biomedicinska analytikern Charlotte Cervin-Hoberg berättade om hur vanligt det är med näsbesvär bland rödvinsdrickare. Foto: André de Loistedt.

Börjar näsan rinna eller klia när du tar dig ett glas rödvin kan de vara värt att prova ett som är ekologiskt odlat. Det visar inte minst studier som har gjorts vid öronkliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Charlotte Cervin-Hoberg är biomedicinsk analytiker och forskare vid öronkliniken i Lund. Under tisdagen var hon en av de många föredragshållare som Vårdförbundet har bjudit in till Vårdtåget 2010 i Eslöv.

Temat på hennes föreläsning var ”Kan man vara allergisk mot rödvin? Svaret hon gav var ett obetingat ja.

Hon hänvisade bland annat till en tidigare enkätstudie på 10 000 personer i södra Sverige om besvär i luftvägarna. 3,4 procent uppgav att de hade alkoholrelaterade näsbesvär. Av dessa hade 84 procent besvär från just rödvin. Besvären är vanligare bland kvinnor än bland män.

Själv har Charlotte Cervin-Hoberg studerat om det är någon skillnad mellan olika typer av viner – sådana som är lagrade på ekfat, i ståltank eller ekologiskt odlat vin. Resultatet visade att betydligt färre reagerar med näsbesvär när de dricker ekologiskt odlat vin. Kanske beroende på att de inte innehåller lika mycket pesticider som traditionellt odlat vin.

– Tidigare har vi visat att det framför allt är de ekfatslagrade vinerna som ger näsbesvär. Ofta ger de också huvudvärk vilket hänger samman med näsbesvären. De viner som odlas på ekfat innehåller högre halter av garvsyra och histamin än de övriga vinerna, säger Charlotte Cervin-Hoberg.

Vanligaste besvären är nysning, klåda och rinnande näsa. Ofta hjälper det att ta en antihistamintablett innan det första glaset inmundigas.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida