Fästingar sprider ny smitta

Fästingar sprider ny smitta
Forskaren bakom fyndet av den nya bakterien, Christine Wennerås, har studerarat fallet sedan 2009.

En ny infektionssjukdom som sprids av fästingar orsakar blodproppar. De tre som hittills har drabbats har haft nedsatt immunförsvar.

25 oktober 2011

Sommaren 2009 drabbades en 77-årig man i Göteborgstrakten av feber, diarré och tillfällig medvetslöshet. Han fördes till sjukhus och där upptäcktes att han också hade blodproppar. Efter behandling skrevs han ut, men var snart tillbaka på sjukhuset igen.

Flera antibiotikakurer senare specialanalyserades mannens blod, man letade efter bakterie-DNA, och till slut kunde ett DNA som kom från bakterien Neoehrlichia mikurensis identifieras. Bakterien hade för första gången identifierats hos råttor och fästingar i Japan 2004 och fick då sitt namn efter den japanska ön Mikura, där den påträffades.

Studerats i Göteborg sedan 2009

När den 77-årige mannen drabbades i Sverige 2009 var det första gången som den identifierades hos en människa. Sedan dess har läkaren och forskaren Christine Wennerås vid avdelningen för infektionssjukdomar samt avdelningen för hematologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, studerat fallet.

Hon säger i ett pressmeddelande att det otäcka med den här smittan är att den orsakar blodproppar, i alla fall hos personer med nedsatt immunförsvar.

Antibiotika effektivt

– Det kan vara livshotande. Som tur är kan infektionen behandlas framgångsrikt med antibiotika, säger Christine Wennerås.

Totalt tre insjuknade personer har upptäckts i Göteborg och ytterligare fem i övriga världen. Göteborgspatienterna hade alla nedsatt immunförsvar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida