Fel hänga ut SOS-sjuksköterskan på nätet

Åklagarmyndigheten gjorde fel som på sin webbplats publicerade namn, personnummer och adress till den SOS-sjuksköterska som friades i den så kallade Emil-rättegången. Det konstaterar Datainspektionen som nu har granskat händelsen.

13 februari 2012

Den 30 januari 2011 hittades 23-årige Emil Linell död i sin lägenhet. Obduktionen visade att han dog av brusten mjälte. Familjen gjorde en polisanmälan mot SOS Alarm eftersom Emil nekats ambulans trots upprepade larm. Sjuksköterskan som tog emot larmet åtalades för grovt vållande till annans död.

När sjuksköterskan i slutet av november friades publicerade Åklagarmyndigheten mannens namn, personnummer och adress på sin hemsida. Trots att uppgifterna kort därefter plockades bort konstaterar Datainspektionen, DI, att publiceringen av uppgifterna var kränkande och därmed otillåten enligt personuppgiftslagen.

Hade uppgifterna publicerats i journalistiskt syfte hade det kanske varit ok, eftersom det för den typen av uppgifter finns undantag i lagen. Men i och med att uppgifterna publicerades av en myndighet kan det inte ha funnits något journalistiskt ändamål med publiceringen, resonerar DI.

– Undantaget i personuppgiftslagen är till för att skydda enskildas rätt till yttrande- och åsiktsfrihet, inte för att myndigheter ska få större frihet att publicera personuppgifter, säger Datainspektionens ställföreträdande generaldirektör Hans-Olof Lindblom.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida