Fick 40 procent fler att ta cellprov

Fick 40 procent fler att ta cellprov
Andelen som kom för cellprovtagning i nordöstra Göteborg ökade markant. Arkivbild: Ulf Siborn

Skräddarsydda informationsprojekt på andra språk än svenska, en ambulerande cellprovsbuss och utökade drop-in-tider är några av de insatser som ökar deltagandet i cellprovtagning i Nordöstra Göteborg med 40 procent.

Samverkansprojektet Ta med en vän startade för ett år sedan för att få fler kvinnor i nordöstra Göteborg att delta i cellprovtagningen och därigenom minska risken för livmoderhalscancer. Stadsdelen har en hög andel utrikesfödda och deltagandet i screeningprogrammet för livmoderhalscancer har länge legat långt under genomsnittet.

En viktig del i Ta med en vän har varit att information skulle spridas mellan kvinnor med förtroende för varandra. Namnet kommer från ett projekt i USA där kvinnor genom att systematiskt sprida information uppmuntras att delta i mammografi.

Projektet har, precis som det amerikanska, använt sig av doulor (kvinnor som ger födande mammor emotionellt stöd) och kulturtolkar. Information har sänts ut via närradion och på tio språk tillsammans med kallelser till provtagning. Projektamnet signalerade också att kvinnorna kunde ta med en vän till cellprovtagningen som stöd.

På fredag hålls ett avslutningsseminarium i Hammarkullens Folkets hus då tre filmer som gjorts tillsammans med organisationen Ung Cancer visas. Filmerna hoppas man ska hjälpa till få fler att delta i cellprovtagning också i andra delar av landet.

Bakom projektet står Kunskapscentrum för jämlik vård och Angereds närsjukhus i samverkan med Mödravården i nordöstra Göteborg, Doulaprojektet, Regionalt cancercentrum väst, Ung Cancer, Sveriges kommuner och landsting och Centre for healthcare improvement på Chalmers.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida