Fisk bra för hjärtat – trots kvicksilverinnehåll

Även om fisk innehåller kvicksilver överväger de positiva effekterna för den som äter fisk regelbundet. Framför allt ger fisken ett skydd mot hjärtinfarkt.
Det konstaterar dietisten Maria Wennberg i en avhandling som hon lägger fram vid Umeå universitet den 4 juni.
Att omega-3-fettsyror i fisk skyddar mot hjärt-kärlsjukdomar lär inte ha undgått någon. Problemet är bara att fisk ofta innehåller små mängder kvicksilver, som i studier har visat sig öka risken för just hjärt-kärlsjukdom.
Genom att analysera ett stort antal prover från Medicinska biobanken i Umeå konstaterar dock Maria Wennberg att den skyddande effekten överväger.
Inga kopplingar hittades heller mellan högre nivåer av kvicksilver i blodet och ökad risk för stroke. Män som äter fisk mer än tre gånger per vecka tycks dock löpa en ökad risk för just stroke, jämfört med dem som äter fisk mer sällan.