Fisk till bebisar minskar risken för astma

Fisk till bebisar minskar risken för astma

Fisk i småbarns diet kan ha en skyddande effekt mot astma. Arkivbild: Colourbox

Barn som fått äta fisk före nio månaders ålder har bara hälften så stor risk att utveckla astmabesvär, jämfört med andra barn. Det visar en studie på 4 000 förskolebarn i Västra Götaland. Dessutom påverkar både antibiotika och smärtstillande risken för astma.

Att fisk är nyttigt har vi alltid fått höra, nu visar forskning från Sahlgrenska akademin i Göteborg att det dessutom kan minska risken för astma – om man börjar i tid vill säga.

I en studie på drygt 4 000 förskolebarn jämfördes barn som drabbats minst tre gånger av pipande och väsande andning under det senaste året med barn som haft problemfri andning. Två intressanta resultat kom fram:

  • Barn som fått äta fisk före nio månaders ålder hade hälften så stor risk att drabbas av astmabesvär.
  • Barn som fått antibiotika under sin första vecka och vars mammor ätit smärtstillande mediciner med paracetamol under graviditeten hade nästan dubbelt så stor risk att utveckla astmabesvär.

– Våra resultat visar tydligt att fiskintag har en skyddande effekt mot astmabesvär. Pipande, väsande andning är ett vanligt problem hos förskolebarn. Behovet av att hitta bättre medicinsk behandling och öka förståelsen för de underliggande mekanismerna är därför stort, säger forskaren Emma Goksör.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida