Fler får psykiatrisk vård

Fler får psykiatrisk vård
Trycket på den psykiatriska vården har ökat under senare år. Framför allt har unga vuxna som mår dåligt blivit fler. Arkivbild: Mostphotos

På vissa psykiatriska akutmottagningar har besöken ökat med över 50 procent de senaste fem åren.

Nyhetsbyrån Siren har låtit Socialstyrelsen sammanställa statistik över hur vården inom den psykiatriska slutenvården förändrats mellan åren 2007 och 2012 (se länkar till höger).

Totalt sett har antalet vårdtillfällen ökat från 10,53 till 12,13 per 1 000 invånare i hela riket.

Stora skillnader

Men skillnaderna mellan olika län är stora.

Flest människor vårdas i Stockholm, där antalet vårdtillfällen gått från 13,86 till 17,29 per 1 000 invånare, följt av Norrbottens och Västerbottens län. Minst vårdtillfällen, sker i Södermanland, 7 per 1000 invånare.

– Siffrorna speglar den psykiska ohälsan och trycket på den psykiatriska slutenvården, säger Tord Forsner på Socialstyrelsen till Siren.

Nyhetsbyrån har även granskat hur det ser ut i kommunerna. Av 290 kommuner har trycket på den psykiatriska slutenvården ökat i 199 kommuner. Listan toppas av Essunga, Munkfors och Ydre.

Arbetslöshet ger psykisk ohälsa

– Psykisk sjukdom kan orsakas av såväl ärftliga faktorer som miljöfaktorer. Och socioekonomiska förhållanden har betydelse för vilken vård vi får. Vi vet att psykisk ohälsa ofta skapar försörjningssvårigheter och förstärker utsattheten. Arbetsmarknaden i en liten kommun kan ju till exempel vara begränsad, säger Tord Forsner.

I dag rapporterar även Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot om hur belastningen på de psykiatriska akutmottagningarna ökat under de senaste fem åren.

I 4 av 16 undersökta landsting och regioner har besöken ökat med över 50 procent. I Jämtland med hela 87 procent.

Unga vuxna står bakom ökningen

I Norrbotten, där besöken på de psykiatriska akutmottagningarna ökat med 44 procent, berättar sjuksköterskan Kjell Lundström att det främst är unga vuxna mellan 18 och 25 år som står bakom ökningen, med symtom i form av ångest, sömnstörningar och nedstämdhet.

– Jag upplever att det finns en tomhet i de här människorna, de lever inte i något sammanhang med några andra, det är bara dem liksom, säger Kjell Lundström till Ekot.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida