Fler sjukhus skärper rutinerna efter sabotage

Först drabbades Södra Älvsborgs sjukhus. Sedan Akademiska och Danderyds sjukhus. Nu skärps rutinerna runt om i landet för att skydda sig mot sabotage.

16 augusti 2010

Hösten 2008 upptäckte personalen på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås små hål i sterilförpackningarna som skyddar rengjorda operationsinstrument. Sabotaget pågick i flera månader och efter 224 konstaterade sabotage på både sterila förpackningar och annan utrustning sattes övervakningskameror upp. Det hjälpte, sedan årsskiftet har inga fler fall rapporterats.

Akademiska och Danderyd har drabbats

Men fler sjukhus har drabbats. Härom veckan polisanmälde Akademiska sjukhuset i Uppsala misstänkt sabotage och den 13 augusti gjorde även Danderyds sjukhus i Stockholm en polisanmälan efter att ha hittat nio skadade förpackningar. Detta har fått andra sjukhus att reagera. Skånes universitetssjukhus i Lund har inte drabbats men har höjt vaksamheten.

– Efter att vi läste om Danderyd förra veckan gick det ut ett internmeddelande på internet med en varning. Nu tittar vi extra noga på förpackningarna, säger chefläkaren Iréne Jakobsson.

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg skärpte sina rutiner redan när SÄS drabbades. Som en extra försiktighetsåtgärd kontrolleras numera varje förpackning extra noga, en och en.

Vill ha övervakningskameror

För att få stopp på sabotaget överväger Akademiska sjukhuset att sätta upp övervakningskameror. På SÄS där problemet har upphört kan åklagarens förundersökning komma att läggas ner i brist på bevis.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida