Folksjukdomar ökar risken för cancer

Folksjukdomar ökar risken för cancer
Fysisk aktivitet och sunda kostvanor är nyckeln för att förebygga fetma, diabetes och i förlängningen cancer. Arkivbild: Colourbox

Personer som har diabetes eller lider av fetma har ökad risk för att drabbas av olika former av cancer. Det visar studier från Lunds universitet.

  • De som insjuknar i diabetes har en ökad risk att senare drabbas av cancer i lever, bukspottkörtel, tjocktarm och urinblåsa samt bröstcancer.
  • Personer med fetma får oftare cancer i livmodern, tjocktarm och njure samt för dem över 60 även bröstcancer.
  • Höga blodfetter är vanligare hos patienter som drabbas av cancer i äggstockarna – men mindre vanligt hos dem som drabbas av bröstcancer.

Det här visar en studie på 20 000 skåningar där forskarna kartlagt sambandet mellan våra vanligaste folksjukdomar och risken att drabbas av cancer.

Forskningen kan hjälpa primärvården att ge en tidigare diagnos på cancer när man vet vilka samband som kan finnas, men naturligtvis också att arbeta mer förebyggande.

– Genom att undvika övervikt och fetma kan man förhindra diabetes typ-2 och minska risken för cancer, säger Bo Attner, doktorand och en av forskarna bakom studien.

Forskningen har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Causes & Control och har väckt stor uppmärksamhet inte minst i USA där fetma är ett stort folkhälsoproblem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida