Första handlings- programmet för våldtagna män finns på SÖS

Årligen möter personalen på Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm ett tiotal män som har utsatts för våldtäkt. För att de ska få bästa möjliga omhändertagande har mottagningen utarbetat ett särskilt handlingsprogram.

Grundprincipen är att ingen man som har blivit våldtagen ska behöva vänta. Han ska prioriteras av såväl omvårdnadspersonalen som läkaren och ska alltid ha någon hos sig. Risken för att han är i chock är mycket stor, säger kuratorn Gunilla Seflin som har varit med och tagit fram handlingsprogrammet.

I programmet anges hur den medicinska undersökningen ska göras, vilka prover som ska tas för att kontrollera eventuella sexuellt överförbara sjukdomar, hur den rättspsykiatriska undersökningen går till samt vilket psykologiskt och socialt stöd mannen kan behöva. I handlingsprogrammet anges också hur saker och ting ska följas upp, exempelvis det sociala och psykologiska stödet samt olika provtagningar.

Eftersom mannen oftast är i kris kan eventuellt anhöriga eller andra närstående behöva ringas in för att stötta honom i den akuta fasen. Om han har våldtagits i sitt hem kan han behöva få hjälp med att tillfälligt bo någon annanstans, exempelvis hos någon närstående.

Senare kan mannen behöva få hjälp att bringa ordning i de kaotiska känslor som ofta uppstår efter en tid. En samtalskontakt kan också hjälpa mannen att förstå sitt eget agerande i situationen.

– Mannen skäms och lägger ofta skulden på sig själv. Inte för våldtäkten i sig men för att han har försatt sig i en situation som gjort den möjlig. Kanske skäms han mer än vad en kvinna som utsätts för en våldtäkt gör. Våldtäkten slår direkt mot manligheten: »Vem är jag som inte kan försvara mig?« säger Gunilla Seflin.

Ungefär tio våldtagna män söker vård på Södersjukhuset varje år.
– Men jag tror att många som söker sig hit anger helt andra orsaker till sina besvär. Det är därför det är så viktigt att få till stånd en dialog kring den här patientgruppen. Där är vi inte än, men bara genom att lyfta frågan och börja prata om den tror jag att vi kan identifiera fler än vad vi gör i dag.

Efter att Södersjukhuset i Stockholm i våras tog fram sitt handlingsprogram har även akuten på Universitetssjukhuset Mas i Malmö utarbetat ett liknande program för våldtagna män.

 

Nationellt program på gång

I februari i år beslutade regeringen att ett nationellt program för omhändertagande av offer för sexualbrott ska utarbetas, både för utsatta kvinnor och män. Senast den 15 februari 2008 ska uppdraget redovisas för regeringen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida