Första sjukhusmottagningen med diplom från RFSL

Första sjukhusmottagningen med diplom från RFSL
Jenny Eriksson, Catharina Landstedt och Ylwa Blomkvist på medicinmottagningen i Enköping ser Hbt-certifieringen som en ögonöppnare. Foto: Anna Simonsson

Sedan personalen på medicinmottagningen i Enköping blev Hbt-certifierad tänker de på hur de bemöter både patienter och varandra.

Även vårdpersonal kan vara kategorisk – till och med fördomsfull. Kanske ofta utan att vara medveten om det. En del i den certifiering som ger kunskap om homo-, bisexuella och transpersoner är att våga konfrontera sig själv med sina fördomar.

– När jag hörde att vi skulle gå en utbildning och bli certifierade var jag först motståndare till det. Jag tänkte lite naivt att en vårdande själ vill göra gott och i det ingår ett bra bemötande. Nu har jag insett att det inte är så enkelt, säger Jenny Eriksson, sjuksköterska på lasarettet i Enköping.

Diplom förra våren

Personalen på medicinmottagningen har gått i skola hos Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, och blivit landets första Hbt-certifierade sjukhusmottagning. De fick sitt diplom förra våren. Sedan dess har fler mottagningar gått utbildningen och planen är att 2016 ska diplomen hänga över hela lasarettet.

– Nu när hela sjukhuset står inför att bli Hbt-certifierat finns det förstås de som inte är helt bekväma med det. En del säger till exempel: ”Vi bemöter ju alla lika”. Men det här handlar om att respektera att alla inte är lika, säger Catharina Landstedt, avdelningschef på medicinmottagningen.

Sjuksköterskorna Jenny Eriksson och Ylwa Blomkvist tycker att utbildningen har gett dem nya insikter, men möter också kolleger som är mer avvaktande.

– Det finns de som inte känner sig helt bekväma med att påminnas om att alla inte är lika, säger Ylwa Blomkvist.

Frågar förutsättningslös

Alla som inte är lika är heller inte helt bekväma med att ständigt, eller återkommande, påminnas om att de inte ingår i en norm för hur man ”borde vara”. Jenny har lärt sig att även om mannen som är patient har en partner är det inte säkert att det är en hustru. Numera frågar hon: ”Kan jag ringa din partner?”

– Hbt-personer är en grupp som ofta blir missförstådd i vården, men det gäller andra minoriteter också. Att gå en utbildning som lär ut normkritiskt tänkande ökar vår medvetenhet om andra diskriminerade gruppers utsatthet också, säger Catharina Landstedt.

Läs hela reportaget i senaste numret av Vårdfokus.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida