Fulla storsjukhus i Stockholm och Skåne

Vinterkräksjuka och influensa slår hårt mot storsjukhusen i både Stockholm och Skåne. I går eftermiddag infördes höjd beredskap på Karolinska universitetssjukhuset. På Skånes universitetssjukhus har fem avdelningar i Malmö och Lund stängt i dag.

I går beslöt sjukhusledningen på Skånes universitetssjukhus att ställa in all planerad vård som kräver vårdplatser utom de med hög prioritet som till exempel cancer och öppen hjärtkirurgi. Många avdelningar har överbeläggningar och fem har stängt på grund av vinterkräksjuka, men det råder ingen akut brist på sjuksköterskor på vårdavdelningarna. Det gör det däremot i Stockholm.

Sjuksköterskebristen slår hårt

Enligt chefläkare Gunnar Öhlén fattas det 70 sjuksköterskor på Karolinska universitetssjukhuset. Det stabsläge, det vill säga den förhöjda beredskap inom ledningsfunktionerna, som infördes på sjukhuset i går eftermiddag på grund av det allvarliga läget förlängdes i morse och en ny utvärdering ska göras vid lunchtid.

Flera av sjukhusen i hela Stockholmslandstinget är fullbelagda. Både Danderyds sjukhus, S:t Göran och Södersjukhuset hade i går eftermiddag samma hårda tryck på sina akutmottagningar som Karolinska och ska då också ha övervägt att införa stabsläge.

Hårt tryck  i Västra Götaland

Förra veckan infördes stabsläge på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Norra Älvsborgs Länssjukhus då många patienter sökte vård för influensa och vinterkräksjuka.   

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida