Fullt naturligt med fluglarver i sår den här årstiden

Fullt naturligt med fluglarver i sår den här årstiden
Christina Lindholm

Vita krälande larver upptäcktes i ett sår hos en 85-årig kvinna på Östra sjukhuset i Göteborg. Men den här tiden på året lägger flugor gärna ägg i sår. Larm om misstänkt vanvård tar jag därför med ro, säger en av Sveriges ledande experter på sårbehandling, Christina Lindholm.

Dagens larm om misstänkt vanvård gäller en 85-årig kvinna vid ett äldreboende i Göteborg. Larverna upptäcktes när kvinnan kom in till Östra sjukhuset, där en läkare vid medicinkliniken nu har meddelat kommunen, som ska göra en anmälan enligt lex Maria.

Just den här årstiden räcker det med att man under en omläggning låter såret vara öppet för att luftas en stund och att fönstret står öppet, för att en fluga ska komma in och lägga ägg, säger Christina Lindholm, sjuksköterska och professor emerita.

”Har ingenting med vanvård att göra”

– Man ser inte äggen och nästa gång förbandet tas bort finns fluglarverna där och det har ingenting med vanvård att göra. Men det är klart att man måste sköta såret så att det läker, säger hon.

Christina Lindholm betonar att de flesta sår läker med rätt behandling, men att det kräver att det finns specialistsjuksköterskor som har den kunskap som behövs i vården av de här patienterna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida