Gammalt läkemedel blir ny drog

Lokala trender. Etablerade och lagliga läkemedel används på nya sätt. I Malmö har tramadol blivit en favoritdrog bland ungdomar.

7 oktober 2015

Det började för kanske sex år sedan. Idrottskillar från Rosengård och andra förorter kom till vårdcentralerna med idrottsskador och fick tramadol utskrivet. Då sågs det som ett bra alternativ till klassiska morfinpreparat. I dag är det en av de vanligaste drogerna bland ungdomar i Malmö som vill förhöja effekten av cannabis.?

— Drogen har verkligen satt sig här, men förekommer knappast alls i Västra Götaland eller i Stockholm. Varför det är så vet man inte, kanske för att tongivande personer börjar och får andra att följa efter, säger Alexander Holmstedt, sjuksköterska på Maria Malmö; en beroendemottagning för unga.??

Spridningen gick snabbt. Från killar med idrottsskador och ungdomar som ville sluta röka cannabis spred sig ryktet att det här var ett preparat man mådde bra av. Och särskilt stark blev den euforiska kicken när det kombinerades med cannabis. Till och med städning blev roligt, sas det.?

På Maria Malmö ser de avigsidorna. Det som kanske börjar som ett helgnöje utvecklas ganska snart till ett svårt beroende och det är inte ovanligt att de möter ungdomar som måste ha ett till två gram per dag för att fungera.?

— Abstinensen är annorlunda än den från cannabis, som kroppen inte blir fri från förrän efter omkring en månad. Tramadol har en halveringstid på sex timmar och abstinensen är kraftig. Som att ha influensa utan feber, med svettningar, ångest, diarré och muskelvärk, säger Alexander Holmstedt.??

Den allvarligaste effekten av preparatet är att det sänker kramptröskeln. Missbrukare kan ramla ihop när som helt och var som helst och kommer inte ihåg det efteråt. Upprepade kramper kan leda till permanent epilepsi.?Alexander Holmstedt berättar att de fortfarande lär sig om effekterna av tramadol. Den behandling de erbjuder i dag är nedtrappning, samtal och medicinsk uppföljning med läkarkontakt.

?— Vi hjälper också ungdomarna med att förutse vad som händer under abstinensen eftersom den leder till så svår ångest.?

För den som lider av psykisk ohälsa kan substansen ha en ångestdämpande effekt. För andra är effekten ofta den motsatta. ?

— Personer utan psykiskt illamående i botten brukar i stället rapportera att preparatet får dem att känna sig yra och illamående och att de har svårt att koncentrera sig.??

Missbruk har lett till dödsfall. En del av farligheten i drogen ligger i att den, i likhet med antidepressiva läkemedel, höjer serotoninhalten vilket kan leda till serotonergt syndrom där det främsta symtomet är kramper, andningsdepression och arytmier.

?— Det innebär att man blir förgiftad av sitt eget serotonin och det är ett livsfarligt tillstånd, säger Alexander Holmstedt. ?

Lokala skillnader

  • Olika preparat får fäste i olika städer, enligt en jämförelse av droganvändningen i de tre storstäderna. Medan tramadol är den tredje vanligaste drogen i Malmö förekommer den knappast i Stockholm och Göteborg. Där är cannabis, alkohol och spice de vanligaste primärdrogerna.

Källa: Maria-mottagningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö — ungdomar ?i öppenvård 2014, rapport av Maria ?Almazidou med flera. Linnéuniversitetet och Trestad 2, Storstädernas satsning mot cannabis.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida