Gammalt trauma kan bli ohanterligt
När en demenssjuk reagerar starkt kan ett sedan länge förträngt trauma ligga bakom. Behåll ditt lugn, trösta och stötta, men ställ inte frågor om vad som har hänt.
— Jag arbetade i många år på ett judiskt äldreboende för överlevande från förintelsen. Där hände det ibland att de gamla tog med sig mat in på rummet, de hamstrade och gömde mat. Flera internationella studier visar samma sak: att ha varit utsatt för svält kan leda till en fixering vid mat.?
Det berättar Kajsa Båkman, specialistsjuksköterska i demensvård och utbildare på Silviahemmet. I hennes magisteruppsats intervjuas undersköterskor om att vårda demenssjuka patienter som har varit utsatta för trauma. Både hennes egen erfarenhet och intervjuerna visar att det gäller att gå fram försiktigt och vara medveten om att ett återuppväckt trauma kan väcka starka känslor.?
— Om du råkar trigga i gång gamla minnen är det viktigt att försöka trösta och stötta. Lyssna om patienten själv tar upp ett svårt minne, men var försiktig med att ställa frågor, säger hon.
??En vårdare kan plötsligt befinna sig i en situation, eller skapa en situation, där patienten återupplever ett trauma. Kajsa Båkman berättar om när hon skulle lägga om sår på en ung man som varit med om en bilolycka. När hon tog fram medicinsk bensin för att tvätta bort tejprester fick han panik. Lukten blev en påminnelse om när han satt fastklämd i bilen.?
— Den som har genomlevt ett trauma undviker att utsätta sig för situationer som väcker minnena till liv. Personer med demenssjukdom har tappat den kontrollen. Demenssjukdomen kan vara som att skruva upp locket till det förflutna och det kan också vara först då som de anhöriga får veta vad deras mamma eller pappa har varit med om, säger hon.?
Att någon annan ska sköta ens intimhygien är känsligt för alla — för den som har varit utsatt för ett sexuellt övergrepp kan det väcka panikkänslor. Den goda omvårdnaden innebär att inte blotta mer än nödvändigt, att gå försiktigt fram, att vara lugn och tala tröstande.??
Demens innebär att förlora sina förmågor, men inte sina känslor. När allt faller är det svårt att hålla fast vid sina försvar. Forskning visar dessutom att personer som lider av posttraumatiskt stressyndrom har dubbelt så stor risk att drabbas av demens. ?
— Nu finns flera grupper som har flytt hit från fattigdom, krig och tortyr. Frågan är vad som händer med dem när de är gamla och deras upplevelser kommer i kapp. Att hantera det är en utmaning för oss inom vården, säger Kajsa Båkman. ? ???
Läs mer:
?Båkman K. Vårdpersonals erfarenheter av att vårda äldre personer med demenssjukdom som har upplevt psykiskt trauma. Magisteruppsats, Sophiahemmet 2014.