Gemensam smittkälla misstänks sprida listeria

Gemensam smittkälla misstänks sprida listeria
Gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar bör undvika skivat smörgåspålägg som rökt och kokt skinka mot slutet av hållbarhetstiden. Arkivbild Mostphotos

Sedan oktober har 25 personer smittats.

Livsmedelsverket utreder tillsammans med Folkhälsomyndigheten vad det ökade antalet fall av infektioner med listeriabakterien beror på och varifrån smittan sprids.

Eftersom den bakterie som hittills hittats är av en likartad typ misstänks en gemensam smittkälla i samtliga 25 fall.

Riskgrupper

– Vi vill påminna särskilt känsliga grupper som gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar om att följa Livsmedelsverkets råd och undvika vissa riskprodukter, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Listeriabakterien dör vid upphettning över 70 grader.  Det är i livsmedel som inte upphettas som risken för smittspridning är som störst.  Exempel på riskprodukter är skivat smörgåspålägg som rökt och kokt skinka mot slutet av hållbarhetstiden, vakuumförpackad rökt och gravad fisk, kall färdigmat och dessertostar (mögel- och kittostar).

Milda till svåra symtom

Allvarligare symtom som hjärnhinneinflammation och blodförgiftning drabbar främst äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Hos gravida kan bakterien ge upphov till missfall eller svår sjukdom hos det nyfödda barnet.

Hos friska ger bakterien i regel inga symtom alls, men ibland kan den orsaka lätt feber och milda magbesvär.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida