”Gör havregrynsgröt på hotellen”
Matilda Arnesson tycker att det var svårt att få rätt råd inför sin drömresa till SydÂamerika. Nu samlar hon egna tips till andra.
Hon har varit på resa i ett halvår, och ännu har inte diabetesen hindrat henne från att göra något av det hon drömt om. Men inför resan upplevde Matilda att råden hon fick i vården mest var för att hindra henne. Hon tycker att hon tvingades vara påstridig och själv dubbelkolla all information. ?
— Jag tror helt enkelt inte att sjukvårdspersonalen är särskilt van vid att diabetiker vill åka på långresor, säger Matilda Arnesson och spejar ut genom ett bussfönster där smutsgrå sanddyner svischar förbi. ?
Snart är hon framme i Perus huvudstad Lima. Största delen av resan har Matilda Arnesson valt att åka med Rosa bussarna, mycket för att hon på så vis alltid har människor omkring sig som kan hjälpa till — om så bara bistå med en frukt eller två — ifall det skulle knipa.?
Hon tycker att de flesta inom sjukvården är dåligt insatta i hur det funkar att göra långresor som diabetessjuk.
?— Inte ens på apoteket visste personalen att insulin klarar sig utanför kylskåpet i tjugofem dagar, säger Matilda Arnesson. ?
Själv har hon insett att det inte går att vara kräsen med mat. Det gäller att äta det som bjuds och acceptera att blodsockret inte alltid är perfekt. ?
— Sedan får man vara lite uppfinningsrik också. Havregryn finns att köpa över hela världen och tillsammans med lite tevatten blir gröten ett bra alternativ till hotellfrukostar med vitt bröd och sylt.?
Väl hemma i Sverige planerar Matilda Arnesson att skriva ihop sina tips och ge till de diabetesteam hon har varit i kontakt med så att andra som vill resa kan få del av dem. För egen del har resan haft positiva effekter på blodsockerkontrollen. ?
— För att jag över huvud taget skulle klara den här långresan visste jag att jag måste vara petig med att kolla blodsockret och se till att jag har något att äta. Förut slarvade jag mycket mer.
Matildas 5 tips:
- Prata noga igenom resan med din vårdkontakt och fundera över värsta möjliga scenario för att undvika problem senare.
- Gör en lista med viktiga telefonnummer: din vårdkontakt i Sverige, SOS International, försäkringsbolag och pumptillverkarens kontakter i alla länder du besöker.
- Friopåsar och en termos håller insulinet kallt.
- Ha alla dina sprut- eller pumptillbehör i handbagaget när du flyger, eller dela upp så att en resekompis tar några av dina grejer om din väska kommer bort.
Fixa en extrauppsättning av allt. Det går att låna extra insulinpump från tillverkaren. - Var flexibel. Druvsocker finns inte alltid, men läsk och honung fungerar lika bra.