Gotländsk ambulanssjuksköterska tävlar i VM i livräddning

Gotländsk ambulanssjuksköterska tävlar i VM i livräddning
Iförd tävlingströja och obligatorisk mössa tränar ambulanssjuksköterskan Martina Olofsson från Gotland i vågorna utanför Adelaide inför världsmästerskapen i livräddning som startar i natt.

I natt svensk tid tävlar ambulanssjuksköterskan Martina Olofsson för Svenska livräddningssällskapet i världsmästerskapen i livräddning. Tävlingarna hålls i Adelaide, Australien.

Vad är världsmästerskapen i livräddning för slags tävling?

– Tävlingen kom till för att livräddarna ska hålla sig i form. Man kan tävla i många olika grenar och i olika åldersklasser både i bassäng och i hav. Fast jag håller mig i havet och på stranden, jag tycker inte om att tävla i simning.

Vilka grenar tävlar du i?

– I beach sprint, beach flags, surf ski, ocean woman och i den nya grenen ocean surf ski race, det är sjutton kilometer långdistanspaddling som ligger utanför det ordinarie programmet.

Beach sprint är nittio meter kapplöpning i sanden. I beach flags ska man från liggande på magen i sanden spurta 20 meter och ta en pinne innan de tar slut, det finns hela tiden en pinne mindre än tävlande. Ski surf är kajakpaddling där man sitter ovanpå kajaken, och ocean woman är som triathlon, med de tre grenarna simning, paddla räddningsbräda och surf ski.

– Turordningen i ocean woman bestäms dagen före. Jag hoppas vi börjar med kanot, det är jag förhållandevis bra på så då har jag större chans att vara med i täten längre.

Förhållandevis bra? Du vann ju VM-guld i kanot i Egypten för två år sedan.

– Jo, men det var i min åldersklass och då var inte australiensiskorna med. Här är det nog många som är bättre på att paddla än jag och nu tävlar jag i en annan åldersklass. Så jag räknar inte med att kunna försvar min titel.

Hur kom du som sjuksköterska in på detta att tävla i livräddning?

– Det var egentligen tvärt om, jag gick en livräddarkurs i Tylösand 1996 och började arbeta ideellt på Tofta på Gotland som livräddare några veckor på somrarna. Sedan blev jag deltidsbrandman och vi övade ihop med amulanssjuksköterskorna. Då utbildade jag mig till sjuksköterska. När jag var klar 2007 flyttade jag till Gotland och så läste jag till ambulanssjuksköterska på distans.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida