Halländska ambulanssjuksköterskor bäst i världen på losstagning

Halländska ambulanssjuksköterskor bäst i världen på losstagning
Christian Skotte, Magnus Sibelius, Peter Wallin, Andreas Bengtsson, Jens Olhammer, Torbjörn Svensson och Pelle Carlsson (som inte är med på bilden) vann årets upplaga av VM i trafikolycksräddning.

Ett lag från ambulanssjukvården och räddningstjänsten i Halland har vunnit två av tre grenar i världsmästerskapen i att rädda människor som har fastnat i fordon i samband med trafikolyckor.

Tävlingen som i år gick i Kanada omfattar tre tävlingsmoment med olika förutsättningar för att rädda liv. Flera domare följer varje gren och bedömer teknik, säkerhet, sjukvård och ledning.

Tre delmoment i tävlingen

I det första momentet får de tävlande använda alla redskap de har, till exempel hydraliska. I det andra bara elektriska och handdrivna.

– Den grenen är mest innovativ eftersom man får tänka mer kreativt när man inte har alla verktyg till hands. Det kan hända i ett skarpt läge, säger ambulanssjuksköterskan Jens Olhammer från Kungsbacka som har tävlat i trafikolycksräddning sedan 2003.

Det tredje momentet handlar om att så snabbt som möjligt få ut människor ur ett fordon efter en olycka där läget är kritiskt för alla i fordonet. Där är tiden viktigast.

Mycket träning bakom vinsten

Det halländska laget plcerade sig på första plats i den första deltävlingen, på sjätte plats i den andra och på andra plats i den tredje. Dessutom tog de första pris i grenen Medic, som låg utanför huvudgrenarna men ändå var en del i tävlingen.

– Sporren är att lära sig nya saker, finslipa tekniker och hela tiden bli bättre på sitt yrke. Vi lär oss mycket bara genom att titta på andra lag. Men det ligger också mycket träning bakom årets framgång, konstaterar Jens Olhammer.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida