Hälsofarligt transfett begränsas

Hälsofarligt transfett begränsas
Transfett finns bland annat i kakor och kex för att öka hållbarheten. Arkivbild: Colourbox

Högst två procent av fettet i livsmedel får vara transfett, föreslår Livsmedelsverket. Det är samma nivå som andra länder valt som har lagstiftat om transfett. Transfett finns framför allt i kex och kakor och anses särskilt skadligt för hälsan.

Debatten om de skadliga transfetterna de senaste åren har lett till att livsmedelsindustrin själva valt att ta bort dem ur många livsmedel. I dag finns de framför allt kex och kakor och en del friteringsoljor.

Den typ av transfett som Livsmedelsverket nu vill begränsa är industriellt framställda och tillverkas i en kemisk process som innebär att vegetabiliska eller animaliska fetter härdas. Härdningen ska göra fettet hårdare för att öka hållbarheten och ge hårdare och sprödare konsistens i produkterna.

Förslaget som nu lämnas till regeringen för beslut innebär att andelen industriellt framställt transfett i det totala fettinnehållet i mat får vara högst två procent.

Ett högt intag av transfett är kopplat till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom. WHO och Nordiska ministerrådet vill därför begränsa användningen av transfett.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida