Han valde hemsjukvården framför ambulansen

Han valde hemsjukvården framför ambulansen
Daniel Sarenberg har inte ångrat att han sadlade om från ambulanssjukvården till hemsjukvården. Foto: Simon Hult

Men jobbet i kommunen var tuffare än vad Dan Sarenberg hade föreställt sig.

23 februari 2015

I takt med att hemsjukvården byggts ut i kommunerna har vården blivit allt mer avancerad. Samtidigt har arbetsmiljön inom ambulanssjukvården blivit betydligt tuffare för vart år som gått. Antalet körningar har ökat dramatiskt och det har blivit vanligare med hot och våld mot personalen.

I Skåne har flera ambulanssjuksköterskor på senare år därför sökt sig bort från ambulansvärlden. En del av dem har valt att börja arbeta i den kommunala vården.

Hemsjukvården har lockat flera

På kort tid har exempelvis sex ambulanssjuksköterskor sökt sig till hemsjukvården i Malmö. Och i den betydligt mindre kommunen Skurup arbetar för närvarande två.

En av dem är Daniel Sarenberg som är specialistutbildad ambulanssjuksköterska. Innan han kom till Skurup hade han arbetat åtta år inom ambulansen i Malmö och i Ystad.

Ville ha ett självständigt jobb

Han upplevde att arbetstempot inom framför allt Malmöambulansen var väldigt högt. I Ystad var det något lugnare, men där var arbetspassen desto längre.

– Visst, jag fick vara med om väldigt mycket intressant under mina år i ambulansen. Men jag kände jag att jag inte skulle orka arbeta på det sättet fram till pensionen. Det slet både fysiskt och psykiskt, säger Daniel Sarenberg.

Ett skäl till att han sökte sig till det lilla samhället Skurup var framför allt närheten till hemmet, eftersom familjen bor strax utanför centralorten.

Arbetstiderna avgjorde

Men det som avgjorde bytet av jobb var arbetstiderna. I Ystad arbetade han i stort sett lika ofta natt som dag och lika mycket helg som vardag.

– Det blev ohållbart hemma, med två små barn att ta hand om. Nu jobbar jag i stort sett bara dagtid, förutom sju kvällar på femton veckor. Det känns suveränt.

I stor sett är det samma typ av patienter i hemsjukvården som han mötte under sin tid i ambulanssjukvården: gamla multisjuka människor som inte på egen hand klarar att ta sig från hemmet till sjukvården.

Måste ta fler självständiga beslut

Som ambulanssjuksköterska fanns det fasta regler för olika sjukdomstillstånd att hålla sig till. Var han tveksam behövde han inte själv ta ställning, det var bara att köra in patienten till akuten så fick personalen där avgöra hur illa det var.

– I hemsjukvården är spannet mellan olika bedömningar mycket större, eventuellt kan patienten vänta till dagen därpå när vårdcentralen är öppen, det kanske räcker med att ta en vanlig transport eller så kan vi möjligen vänta några dagar så att vårdlaget tillsammans kan göra en bedömning. Helst av allt vill vi ju undvika att skicka någon till akuten eftersom det i sig är så stressande för patienten.

I ambulansen hade han en kollega att diskutera med, och i knepiga fall läkarjouren. Numera samarbetar han med en rad olika professioner, vilket han tycker är mer givande.

Inte enklare

– I ambulansen fokuserade jag på en patient i taget, här har jag ansvar för så otroligt många fler samtidigt. Det kan kännas lite stressande ibland, men faktum är att jag trivs bättre med det.

När det gäller lönen tjänar han numera något mer. Å andra sidan blir det mindre ut eftersom han inte jobbar lika mycket helger och nätter som tidigare.

– Men jag får jag sova hemma varje natt. Det är värt mycket. Samarbetet och diskussionerna med de andra yrkeskategorier gör dessutom att jag tycker att jag utvecklas mer som sjuksköterska här.

Även chefen har jobbat i ambulans

Även hemsjukvårdschefen i Skurup har varit ambulanssjuksköterska. Han heter Rickard Flodfält och arbetade i fem år hos Falck Ambulans i Skåne, de sista åren som regionchef.

Rickard Flodfält Rickard Flodfält.

När han fick ett erbjudande om att bygga upp hemsjukvårdsorganisationen i Skurup utifrån multisjuka patienters behov var han inte sen att tacka ja.

Daniel Sarenberg anställde han för ett och ett och ett halvt år sedan.

– Men jag hade gärna anställt fler med ambulansutbildning. Det är en utmärkt specialistutbildning för den kommunala vården, där det precis som i ambulansen krävs att du kan jobba självständigt. Som ambulanssjuksköterska är du specialist på triagering. Är du ute på ett boende en fredag kväll och ska avgöra om den multisjuka patienten ska in till akuten eller inte gäller det att kunna sina saker, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida