Hans muffins visar fördelarna med fleromättat fett
![Hans muffins visar fördelarna med fleromättat fett](https://www.vardfokus.se/wp-content/uploads/vfimages/5adca47cba454f049fb53b423de54796/6a554ae60aab4ef88fa88c38727f5e28-1060x618.jpg)
Matens fettsammansättning reglerar var i kroppen fettet lagras.
En rad studier har pekat på att ett högt intag av fleromättade fetter från växtoljor och nötter kan kopplas till lägre risk för diabetes, men orsakerna har varit oklara.
Nu visar forskare på Akademiska sjukhuset, Uppsala universitet och Karolinska institutet i Stockholm att fleromättade fettsyror påverkar kroppens fettfördelning mer gynnsamt än mättade fetter. Förmodligen beror det på att fettsyrorna styr en ökad förbränning eller en minskad lagring av bukfett då vi äter en kaloririk kost.
Tre muffins om dagen
I sju veckor bakade studiens försteförfattare, doktoranden Fredrik Rosqvist, muffins i sitt labb till försökspersonerna, 39 unga, normalviktiga vuxna män och kvinnor.
Målet var att de med 750 kalorier extra om dagen skulle öka sin vikt med tre procent. Hälften fick muffins bakade med solrosolja, alltså fleromättat fett, hälften fick muffins på palmolja som innehåller mättat fett.
Mängden kroppsfett och fördelningen i kroppen samt kroppens muskelmassa mättes med magnetkamera före och efter viktökningen. Genaktiviteten mättes i bukfettet före och efter viktuppgång med hjälp av ett gen-chip där flera tusen gener studeras samtidigt.
Högre fettmängd
Trots en jämförbar viktuppgång gav de extra kalorierna mättat fett en markant större ökning av mängden fett i levern och buken jämfört med extrakalorierna fleromättat fett.
Dessutom var den totala mängden kroppsfett högre hos dem som ätit mättat fett och ökningen av muskelmassa tre gånger lägre efter kosten med mättat fett jämfört med fleromättat fett.
När det gäller risken att utveckla diabetes och hjärtkärlsjukdomar är det av större betydelse var på kroppen fettet lagras än hur mycket fett man har. Bukfetma, liksom en hög andel fett i levern, är nära förknippade med ökad risk att utveckla typ 2-diabetes.
Förebygga sjuklighet
– Leverfett och bukfett tycks bidra till en rad rubbningar i ämnesomsättningen. Resultaten kan därför få betydelse för patienter med ämnesomsättningssjukdomar som diabetes, säger Ulf Risérus, docent vid institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap och ansvarig för studien.
– Om resultaten gällande ökad muskelmassa efter fleromättat fett kan bekräftas i kommande studier är det av potentiellt intresse för många äldre, där en bibehållen muskelmassa är av stor vikt för att förebygga sjuklighet.
Studien Overfeeding polyunsaturated and saturated fat causes distinct effects on liver and visceral fat accumulation in humans är publicerad i den amerikanska tidskriften Diabetes.