Hemlig tidrapportering gav mer ledigt

Hemlig tidrapportering gav mer ledigt
Hur jobbar ambulanspersonalen i Värmland, egentligen? Arkivbild: Mostphotos

Vid en ambulansstation i Värmland har de anställda tagit ledigt i smyg och rapporterat sina arbetstider i en hemlig bok.

27 februari 2014

Utåt har det sett ut som om en anställd tagit ut en enda kompledig dag under ett helt år, när det i själva verket har handlat om flera lediga dagar per månad.

– Varför man gjort det här, det måste arbetsgivaren besvara. För i dagsläget vet vi inte det. Det kan ju också vara så att det finns mycket övertid som döljs på det här sättet, säger Vårdförbundets vice ordförande i Värmland, Ann-Britt Jonsson, till Vårdfokus.

Tidrapport i tystnad

Det system som ska användas för att rapportera arbete och ledighet har använts. Men det säger ingenting om hur ambulanspersonalen jobbat i verkligheten. Det har i stället redovisats vid sidan om, i en hemlig bok som bara den lokala ambulansstationen känt till, enligt ansvariga chefer inom landstinget.

– Det har begåtts ett fel. Att det inte har gjorts på ett riktigt sätt kan jag tala om här och nu. Jag är inte så jättenöjd med det här systemet, för det är inget system, det är utanför systemet, säger Torbjörn Nyvall, chef för ambulanssjukvården till P4 Värmland.

Han lovar att saken ska utredas.

Ledarskapsfråga

Vårdförbundets Ann-Britt Jonsson lägger all skuld på ansvariga chefer som godkänt en tidrapportering som gjorts i hemlighet och som bryter mot avtalet.

Finns det inte ett ansvar hos medarbetarna också?

– Det är självklart att man har ett medarbetaransvar, man hade kunnat ifrågasätta det här. Men det är arbetsgivarens ansvar att föra korrekta tider för arbetstagare som jobbar enligt schema. Det är mycket tragiskt och ledsamt att våra medlemmar ska bli drabbade av det här.

Okänt för många

Enligt Ann-Britt Jonsson har den aktuella ambulansstationen ett tiotal anställda. Där finns en lokalt förtroendevald som är helt ny i sin roll. De fackliga samordnarna för ambulansen i Värmland ska enligt Ann-Britt Jonsson inte ha känt till den otillåtna tidrapporteringen.

Vad kommer Vårdförbundet att göra nu?

– Nu får vi se vad arbetsgivaren kommer fram till. Och så får vi diskutera inom Vårdförbundet avdelning Värmland hur vi går vidare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida