Hivtestning med snabbsvar i Växjö

Hivtestning med snabbsvar i Växjö
Elli Mokus, verksamhetschef på Noaks Ark Småland & Halland är en av dem som kommer att bemanna landets tredje mottagning för hivprovtagning med snabbtest. Arkivbild: Noaks Ark

På fredag öppnar Noaks Ark sin tredje mottagning.

Mottagningen kommer att ha drop-in på måndagar mellan 17.00 och 20.00.

– Vi hoppas och tror att vi kommer att nå ut till målgrupper som annars kanske inte hade testat sig och även till dem som inte nås av information om möjligheten att testa sig gratis och anonymt i Sverige, säger Elli Mokus, verksamhetschef på Noaks Ark Småland & Halland.

Svar inom en kvart

Noaks Ark i Småland & Halland bedriver redan ett omfattande arbete med telefonrådgivning, psykosocialt stöd och informationskampanjer för att förebygga hiv.

Teamet bakom snabbsvarstestet består av specialutbildade sjuksköterskor, terapeuter, sexolog och barnmorska. Testningen är anonym och svaret kommer inom en kvart.

– Vi vet att många vill ha snabbsvarstester. Har man väl bestämt sig för att testa sig måste det vara enkelt, säger Elli Mokus som är en av dem som kommer att bemanna mottagningen.

Noaks Arks andra mottagningar som erbjuder hivtest med snabbsvar ligger i Stockholm och Malmö. De har hittills varit de enda i landet.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida